Sporazumi o zapošljavanju: Pregovori u ćorsokaku, radnici na birou

0

Pregovori o zaključivanju sporazuma o zapošljavanju državljana BiH sa pet zemalja zapali su u ćorsokak i niko ne zna kada će biti olakšano dobijanje posla i obezbijeđena veća prava našim radnicima u Rusiji, Turskoj, Mađarskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

BiH već godinama vodi pregovore o zaključivanju sporazuma sa ovim zemljama, ali su datum završetka i ishod potpuno neizvjesni.

– Sa Crnom Gorom je prvi krug pregovora obavljen još prije četiri, a Rusijom prije tri godine. Ne znamo kada će uslijediti novi sastanci, a sve je u nadležnosti Ministarstva inostranih poslova BiH. Sve ide previše sporo i teško je očekivati da i u idućoj godini građani dobiju šansu da rade u ovim zemljama – kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH juče nismo uspjeli dobiti informacije o tome u kojoj fazi su pregovori o ovim sporazumima i kada bi se moglo očekivati da počne zapošljavanje i u ovim zemljama.

Sporazumi o zapošljavanju su veoma značajni s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti u BiH. Krajem oktobra ove godine posao je u BiH tražilo 512.496 ljudi, a mnogi od njih žele da se zaposle u inostranstvu i na taj način obezbijede egzistenciju svoje porodice. Od 2013. do novembra ove godine na osnovu ugovora koje BiH ima sa Njemačkom i Slovenijom posao je pronašlo 11.957 ljudi.

Direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović rekao je da je za radnike iz BiH od velike važnosti potpisivanje sporazuma o zapošljavanju jer bi na taj način imali isti tretman kao i radnici koji su državljani tih država.

– Ti sporazumi su nam i potrebni jer se radnička prava svih onih koji odlaze na svoju ruku i rade u tim zemljama ne poštuju. Glavni problem je, međutim, što pregovori za sklapanje sporazuma sa tim zemljama predugo traju i samo prebacuju odgovornost sa jednih na druge, što govori da zapošljavanje nije prioritet domaćih vlasti. Sklapanje tih sporazuma treba ubrzati, jer je to naš interes zbog visoke nezaposlenosti – naveo je Vukajlović.

Sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković ističe da zaključivanje sporazuma o zapošljavanju traje predugo zbog komplikovane administracije u BiH.

– Često se ne zna ko je za šta odgovoran. Koliko je nama poznato, pregovore o zapošljavanju u spornim zemljama trebalo bi da vodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Oni su do sada samo išli u turističku posjetu tim zemljama i kao nešto pregovarali, a rezultata nema ni na vidiku – navela je Odžakovićeva.

Naglasila je da građane u ovom trenutku, kada se svi bore da zbog nedostatka posla na domaćem tržištu odu u inostranstvo, ne zanima ko je odgovoran već ih interesuju rezultati pregovora.

– Sporazume o zapošljavanju treba potpisati što prije, jer ako vlasti ne poštuju svoju radnu snagu, cijeniće ih oni u drugim zemljama – naglasila je Odžakovićeva.

Savjet ministara BiH je potpisao sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom, o privremenom zapošljavanju sa Srbijom i o regulisanju zapošljavanja državljana u Kataru. BiH ima i dogovor o zapošljavanju njegovatelja u Njemačkoj na određeno vrijeme i o zapošljavanju studenata u okviru ljetnog raspusta. U Sloveniji je na osnovu sporazuma od 2013. do 11. novembra ove godine zaposleno 9.436 državljana BiH, među kojima su vozači, zidari, varioci, električari, armirači, tesari i bravari. U Njemačkoj je u istom periodu posao dobio 2.521 njegovatelj. Do sada nije bilo zahtjeva za zapošljavanje po osnovu potpisanog sporazuma sa Srbijom, dok je u toku regulisanje primjene sporazuma potpisanog sa Katarom.

Studenti

Na osnovu dogovora o posredovanju pri zapošljavanju studenata iz BiH u Njemačkoj u okviru ljetnog raspusta, BiH je odobrena kvota za 2017. godinu za 300 studenata. Na ovaj konkurs mogu da se prijave redovni studenti sa univerziteta u BiH.

Pregovori u toku: Rusija, Turska, Mađarska, Makedonija, Crna Gora

Potpisani sporazumi: Srbija, Slovenija, Njemačka, Katar

Izvor: Glas Srpske