PREF: Ostvarena neto dobit od 4,85 miliona KM

0

Nadzorni odbor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) Republike Srpske dao je pozitivno mišljenje na revidirani finansijski izvještaj prema kojem je ovo društvo u prošloj godini ostvarilo neto dobit od 4,85 miliona KM, navodi se u saopštenju PREF-a.

Kao rezultat procesa restrukturisanja portfelja PREF-a u prošloj godini je nastavljen rast prihoda od kamata po osnovu investicija u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata u prošloj godini dostigli rekordnih 4,86 miliona KM.

Prihod od dividende u ovom periodu bio je 6,49 miliona KM, dok su u pretprošloj godini ti prihodi iznosili 10,64 miliona KM.

Pad prihoda od dividendi je osnovni razlog pada dobiti PREF-a u prošloj u odnosu na pretprošlu godinu za 1,89 miliona KM.

Preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u je “Telekom Srpske” koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 6,2 miliona KM.

Najveći rashodi odnose se na priznavanje rashoda za akcije preduzeća kod kojih je stečajni postupak u toku ili čija je knjigovodstvena vrijednost nula u iznosu od 4,57 miliona KM.

Nakon što Upravni odbor Fonda PIO, u funkciji Skupštine PREF-a, usvoji godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donese odluku o isplati dobiti, Fondu PIO biće isplaćena dividenda od 4,49 miliona KM.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Darko Lakić naveo je u pisanoj izjavi da je prethodnih pet godina PREF svake godine Fondu PIO isplaćivao dividendu, te da će biti u mogućnosti da i ove godine kroz isplatu dividende da podršku penzijskom sistemu Srpske.

“Prethodnih godina smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata i trenutno je u portfelju PREF-a više od 82 miliona KM u dužničkim instrumentima i bankarskim depozitima”, naveo je Lakić.

On je naglasio da, osim toga što se svake godine ostvaruje dobit i isplaćuje dividenda, velika pažnja se posvećuje troškovima poslovanja, te su ukupni rashodi Društva za upravljanje PREF-om, u prošloj godini bili ispod 700.000 KM, što je na nivou rashoda prethodnih pet godina.

“U prošloj godini je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske vršila reviziju finansijskih izvještaja PREF-a i reviziju usklađenosti PREF-a i zadovoljni smo što smo od Glave službe za reviziju dobili pozitivno mišljenje i na finansijske izvještaje”, dodao je Lakić.

 

Srna