Predstavljeno osam poslovnih ideja iz četiri opštine

0

U Višegradu je danas predstavljeno osam poslovnih ideja koje imaju potencijal za dalju podršku, a na kojima su učesnici iz Višegrada, Novog Goražda, Čajniča i Rudog radili posljednja četiri mjeseca, u okviru projekta JEP inkubator poslovnih ideja.

Učesnik Ružica Lalović predstavila je projekat farme koza i ovaca, uz proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda.

– Planiramo proizvodnju mesa, jagnjadi i stare ovčetine, kao i proizvodnju sira sa posebnim ukusima, što se dobro pokazalo – rekla je Lalovićeva.

Poljoprivreda zadruga “Višegrad” predstavila je projekat Poljoprivredne apoteke i pružanje usluga savjetodavne službe, a direktor Bojan Čabak je istakao da je akcenat stavljen na zapošljavanje dva agronoma.

– Poljoprivrednim proizvođačima biće omogućeno da dobiju sve na jednom mjestu – dodao je Čabak.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da je Višegrad na ovaj način podržava mlade ljude.

– Opština se orijentisala na razvoj poljoprivrede i turizma, a mi ulažemo značajna sredstva u podsticaje tih grana – istakao je Đurević.

On je dodao da očekuje da će projekti dobiti pozitivnu ocjenu, te podržao sve učesnike ovog projekta. Koordinator JEP-a Maja Zirojević rekla je da će učesnicima, koji budu pozitivno ocijenjeni, biti pruženo mentorstvo i finansijska podrška.

– Kada im budu odobreni projekti, oni će se javiti na javni poziv, nakon čega će im biti dodijeljena bespovratna sredstva – istakla je Zirojevićeva.

Na javni poziv za JEP projekat prijavila se 31 osoba, od čega je njih 14 uspješno završilo sa obukom. Projekat zapošljavanja mladih JEP podržava Vlada Švajcarske i lokalne zajednice.

Srna