Predstavljene dobre prakse primjene Zelenih poslovnih modela

0

U Sarajevu su danas na okruglom stolu predstavljeni pilotirani Zeleni poslovni modeli u malim i srednjim preduzećima, te je istaknuta važnost primjene Zelenih poslovnih modela koji su održivi i imaju za cilj postići visok stepen zaštite okoliša.

Zeleni poslovni modeli koji se realizuju u okviru Green Recovery komponente projekta „COVID-19 Investment Response“, koju finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), zapravo su pristupi poslovanju koji se fokusiraju na održivost i smanjenje negativnih uticaja na okoliš, istovremeno stvarajući vrijednost za preduzeće i društvo.

Zelena privreda je trend koji se dešava u globalnoj ekonomiji, a s kojim se suočavaju i kompanije iz Bosne i Hercegovine. Naime, kako bi učestvovali u međunarodnim lancima nabavke i zadovoljili potrebe međunarodnih kupaca, kompanije moraju zadovoljiti standarde zelene privrede. Kako bismo pružili podršku takvim kompanijama u prethodnom periodu smo sarađivali sa nekoliko malih i srednjih preduzeća, čije će djelovanje u oblasti zelene ekonomije i zelenih rješenja biti primjer u Bosni i Hercegovini. Izuzetno nas raduje što će se danas predstaviti konkretni poslovni primjeri koji su realizovali pilot projekte zelenih poslovnih modela u oblasti energetske efikasnosti i zelene certifikacije“, izjavila je Eva Näher, programska menadžerica pri Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Eva Näher, programska menadžerica pri Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ)

Kako bi se Zeleni poslovni modeli uspješno implementirali ključan je sinergijski pristup, a Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine prepoznala je značaj zelenih lanaca vrijednosti u kontekstu razvijanja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog sektora, optimalnog korištenja internih resursa, smanjenja otpada, zaštite okoliša te kreiranja novih radnih mjesta.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je imala ulogu posrednika između privatnog sektora i projekta, a vjerujem kako je poseban doprinos uspjehu ovog pilot projekta bilo to što su zaista prepoznate potrebe kompanija. Tako je pet naših članica, kompanija iz oblasti metalne i drvne industrije, uspjelo da zadovolji rigorozne kriterije te budu odabrane za implementaciju Zelenih poslovnih modela. Kompanije iz navedenih sektora se suočavaju sa zahtjevima dobavljača i kupaca iz Evropske unije da što prije uvedu Zelene poslovne modele i sve do sada su to mogle realizovati isključivo vlastitim sredstvima. Zato je jako bitno kada postoje organizacije koje pružaju podršku privatnom sektoru u ozelenjavanju njihovih poslovnih modela“, kazala je Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede pri Vanjskotrgovinskoj/ Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Za primjere dobre prakse predstavljeno je i pet preduzeća iz drvne i metalo-prerađivačke industrije Bosne i Hercegovine koja su tokom 2023. godino uspješno usvojila i realizirala Zelene poslovne modele, čime su značajno unaprijedila svoje poslovanje i konkurentnost na tržištu.

Mi smo izvozno orijentirana proizvodna kompanija koja proizvodi namještaj od punog drveta, a u saradnji sa GIZ-om realizovali smo projekat instalacije solarne elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Instalirali smo ukupno 126 solarnih modula snage 50 kW i već za godinu dana imamo konkretne rezultate koji pokazuju da smo ostvarili značajne finansijske ali i ekološke efekte. Tako smo iz vlastitih obnovljivih izvora energije zadovoljili 38% naših potreba za električnom energijom i u istoj toj mjeri smo spriječili emitovanje negativnih čestica u zrak. Vrijeme je da naše kompanije počnu sa primjenom ekološki prihvatljivih modela poslovanja, i budu primjer ekološke osviještenosti u našoj državi koja je još uvijek nažalost na vrlo niskom nivou“, dodala je Emina Bilalović, operativna direktorica preduzeća Bosnian Beach Board iz Visokog.

S obzirom na to da Zeleni poslovni modeli obuhvaćaju zelene proizvode, zelene proizvodne procese i operacije, te zeleno upravljanje lancima snabdijevanja, ohrabrena su i druga preduzeća da se pridruže ovoj zelenoj inicijativi.

Više informacija o projektu primjene Zelenih poslovnih modela, kao i o komponenti Green Recovery dostupno je na web stranici https://zelenaekonomija.komorabih.ba/.