Predstavljena prva potpuno električna Dacia

0

Francuski proizvođač automobila Renault predstavio je automobil Dacia Spring, prvi potpuno električni koji nosi marku Dacia.

Narudžbe za Dacia Spring Electric primaće se od proljeća 2021. godine s jednostavnim asortimanom i komercijalnom ponudom s baterijom koja je uključena u nabavnu cijenu, kao i dva nivoa opreme, objavio je Renault u saopćenju za javnost u četvrtak.

“Spring je revolucija: kao električni gradski automobil s najnižom cijenom na tržištu u Evropi, električnu mobilnost čini još dostupnijom. S izgledom SUV-a može se pohvaliti prostranošću bez presedana, jednostavnim i pouzdanim električnim motorom i umirujućom vožnjom To je svestran i praktičan gradski automobil “, objavio je Renault, prenosi SeeNews.

U Evropi jedan od pet električnih automobila proizvodi Groupe Renault, a više od 30.000 zaposlenih u grupi obučeno je o specifičnostima električne mobilnosti, dodao je proizvođač automobila.

Marka Dacia dio je Groupe Renault. Dacia je prisutna u 44 zemlje, uglavnom sa sjedištem u Evropi i na mediteranskom obodu.

Kreirana u Rumuniji 1968. godine, marku je kupio i ponovo pokrenula Groupe Renault dolaskom Dacie Logan 2004. godine.

U 2019. godini Dacia je postigla novi godišnji rekord prodaje sa 737.000 prodanih vozila i gotovo 7 miliona kupaca.

Dacia je na vrhu SeeNewsove ljestvice 100 najvećih kompanija po ukupnom prihodu u jugoistočnoj Evropi u posljednjih pet godina.

D. Hadžić