Predstavljen prvi turski borbeni avion

0

Model prvog turskog borbenog aviona domaće proizvodnje predstavljen je danas na Paris Air Show-u, jednom od najvećih svjetskih sajmova avijacije.

The TF-X National Combat Aircraft (MMU) razvija turski vodeći dizajner i proizvođač avionskih motora, Turkish Aerospace Industries (TAI), sa ciljem zamjene aviona F-16, koji su u upotrebi u okviru turskih vazduhoplovnih snaga.

Generalni direktor TAI-a Temel Kotil kazao je za Agenciju Anadoliju da je cilj kompanije da avion bude najbolji borbeni avion u Evropi, prenijeli su turski mediji.

Foto: Agencija Anadolija

Kotil je rekao da je planirano da avion napravi svoj prvi let u 2025, dodajući da ovaj avion pete generacije ima slične karakteristike sa modelom Lockheed Martin F-35.

Memorandum o razumijevanju za razvoj prvog nacionalnog borbenog aviona, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisali su tokom posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Ujedinjenom Kraljevstvu u maju 2018. godine.

Za ovaj projekat turska vlada je izdvojila poticajna sredstva u iznosu od 4,8 milijardi turskih lira (oko 1,17 milijardi dolara) a očekuje se da on zaposli 3.200 ljudi dok se indirektni doprinos zapošljavanju procjenjuje i na brojku od 11.200osoba.

Ovim će se Turska pridružiti SAD-u, Rusiji i Kini, na listi zemalja koje imaju infrastrukturu i tehnologiju za proizvodnju borbenih aviona pete generacije.

Lovci nove generacije imaju karakteristike kao što su niska vidljivost, unutrašnji spremnik za oružje, visoka mogućnost manevrisanja, povećano prepoznavanje situacije i fuzija senzora.