Predstavljen projekat žičare Zenica – Smetovi vrijedan 35 miliona KM

0

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica vijećnicima je predstavljen dugo najavljivani projekat žičare Zenica – Smetovi.

Izgradnjom žičare nastoji se doprinijeti razvoju turizma tokom ljetnog i zimskog perioda, kao i poboljšanju kvaliteta života građana te izgradnji infrastrukture i novim zapošljavanjima.

Cilj je da Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mjesto za odmor i rekreaciju u prirodi.

Osim toga, izgradnjom žičare otvorila bi se šira perspektiva daljnjeg razvoja izletišta Smetovi sa pratećim sadržajima kao što su biciklističke staze, adrenalinski parkovi, paraglajding, bungalovi za prenoćišta, mini skijalište i sankalište za rekreativne potrebe, ugostiteljski kapaciteti i slično.

Jedna od velikih prednosti je što će se izgradnjom žičare značajno smanjiti upotreba motornih vozila i omogućiti ekološka i održiva upotreba prirodnih resursa, a samim tim uticati na očuvanje prirodne sredine.

Projektom je predviđen kapacitet od 800 osoba na sat, a žičara će imati 60 korpi.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 35 miliona konvertibilnih maraka, uz očekivanje da bi investitor imao dodatnih milion konvertibilnih maraka troškova u svrhu ishodovanja potrebnih dozvola, rješavanja imovinsko pravnih odnosa itd.

– Kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika Zenice, u novembru 2016. godine, Grad nije imao pripremljen ni jedan projekat. U međuvremenu Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom pokrenula je desetak veoma ozbiljnih projekata, što ćemo nastaviti i u budućnosti. Projekat žičare Zenica – Smetovi je jedan od tih projekata. Želimo upoznati Gradsko vijeće o ovom projektu. Isto tako, građani Zenice će odlučiti koji projekti su prioriteti za realizaciju. Uskoro ćemo također predstaviti i savremeni koncept gradskih bazena Crkvice. Imali ste priliku vidjeti i projektno rješenje modernizacije Autobuske stanice Zenica, kao i projekat uređenja Trga Alije Izetbegovića te projekat uređenja Trga Bosne i Hercegovine. Radi se o projektima čije procjene prelaze višemilionske cifre. Projekte ćemo realizovati poštujući potrebe i želje naših građana – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradsko vijeće Zenica nije podržalo Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica za period 01.01. do 31.12.2020. godine, Izvještaj o poslovanju JP „Tržnica“ d.o.o. Zenica za 2020. godinu, zatim Izvještaj o poslovanju JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica za 2020. godinu te Izvještaj o poslovanju JP za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“ d.o.o. Zenica za 2020. godinu.

Zbog nagomilanog duga i gubitka u poslovanju Izvještaj o radu JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica za 2020. godinu nije dobio potrebnu većinu.

Također Vijeće nije usvojilo Izvještaj o radu JU „Dom zdravlja“ Zenica za 2020. godinu, a kao razloge za neprihvatanje Izvještaja pojedini vijećnici su naveli neadekvatan odgovor ove ustanove na pandemiju korona virusa, nedovoljno kvalitetnu uslugu i loše infrastrukturne uslove u kojima se pruža zdravstvena zaštita, posebno izdvajajući prostorije labaratorije za dijagnostiku i Službe hitne medicinske pomoći Zenica.

Usvojen je Izvještaj o radu Zeničke razvojne agencije ZEDA d.o.o. Zenica za 2020. godinu i Izvještaj o poslovanju JP „Gradsko groblje“ d.o.o. Zenica za 2020. godinu. 

Vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa radi očuvanja postojećih i izgradnje budućih energetskih postrojenja i instalacija za potrebe sistema daljinskog grijanja grada Zenice smještenih u objektu „stara termoelektrana“ u Zenici.