Predmet “Gibraltar”: Oslobođeni Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović

0

Bivši čelnici HT Eroneta Stipe Prlić i Zoran Bakula oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti i primanje i davanje mita u slučaju “Gibraltar” koji se vodio pred Sudom BiH. Pored Prilića i Bakule optužbi je oslobođen i direktor marketinške agencije SV-RSA Neven Kulenović.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je novinarima nakon presude da će Tužilaštvo uložiti žalbu na ovu presudu Suda BiH te da će od Apelacionog suda tražiti da optuženi budu osuđeni.

Advokatica Stipe Prlića, Senka Nožica kazala je da je ova presuda bila očekivana, dok je Vasvija Vidović, advokatica Nevena Kulenovića dodala da je, iako je riječ o prvostepenoj presudi, optuženima i njihovim porodicama već uništen život i to zbog nečijeg veoma površnog rada u Tužilaštvu BiH.

– Tužilaštvo BiH je ušlo nespremno, a dokazi su bili loši, dok je vještačenje bilo površno. Vještak je devalvirao optužnicu. Kulenović je navodno dao mito za duplo manju korist koju je navodno dobio. Tu nema logike. Površnim radom su uništene porodice i nanijeta je šteta. Ali ovo je prvostepena presuda. Vidjet ćemo šta će biti dalje – istakla je Vidović.

Podsjetimo, Sud BiH je 21. maja prošle godine potvrdio optužnicu protiv Stipe Prlića i Zorana Bakule koja ih je teretila da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, te protiv Nevena Kulenovića da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da su Prlić, kao direktor i predsjednik Uprave Javnog preduzeća “Hrvatske telekomunikacije” Mostar, i Bakula, kao član Uprave tog preduzeća, u okviru postupka javne nabavke izabrali pravno lice u vlasništvu Kulenovića, iako je, prema preporuci komisije za javne nabavke, bilo trećepozicionirano.

Kulenović je, prema optužnici, dao dar koji su prethodno dogovorili, i to sukcesivnim isplatama na račun Bakule u iznosu od 386.256 KM i na račun Prlića u iznosu od 331.513 KM.

Novac im je isplaćen sa računa pravnog lica “3 Media Limited” registrovanog na Gibraltaru, čiji je punomoćnik Kulenović.