Predloženo sniženje zatezne kamate u RS

0

Zatezna kamata u Republici Srpskoj mogla bi pasti za 6,25 %. O prijedlogu poslanika opozicionih klubova raspravljaće se na narednoj sjednici Narodne skupštini.

Ako je suditi po trenutnom raspoloženju vlasti i opozicije, zatezna kamata koja je u Srpskoj 18,25 % približiće se onoj u Federaciji i regionu koja iznosi 12 %.

“Što znači, na taj način želimo da pomognemo građanima Republike Srpske i privredi da sa manjom visinom zatezne kamate budu i u boljem položaju nego što je to bilo do sada”, rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Poboljšati privredni ambijent

Iako zvaničan stav još nisu donijeli, poslanik SNSD-a Radovan Vuković poručuje da sve što bi moglo da poboljša privredni ambijent ima podršku vladajućih. Bez obzira od koga prijedlog dolazio. “Mislim da je to korektono i da bi trebalo na tome raditi. Je li to baš ta cifra ili će se djelovati amandmanski, mislim da bi tu oblast trebalo urediti”, istakao je Radovan Vuković.

O čemu će poslanici raspravljati pročulo se i među privrednicima. Iz Privredne komore poručuju da je dobro da se uslovi poslovanja izjednačavaju sa Federacijom kako bi se negativnim trendovima, odnosno preseljenju firmi na teritoriju Federacije BiH, stalo u kraj. S druge strane kažu, dio privrednika ne misli tako.

Mišljenja se razilaze

“S druge strane postoje i privrednici koji smatraju da ovakav način odnosno ovo smanjenje kamatne stope predstavlja povlasticu onim preduzećima koja neredovno izmiruju svoje obaveze i zbog toga ovo zakonsko rješenje moramo posmatrati sa dva aspekta”, rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dok poslanici obećavaju da će, makar na toj tački dnevnog reda, politiku ostaviti po strani, najavljuju da će zakon popraviti amandmanima, kako bi udovoljili i jednim i drugim. A, ukoliko bi zatezna kamata bila smanjena na 12 %, po nekim procjenama, na godišnejm nivou uštedjelo bi se oko 53 miliona maraka.