Prebrodili najteži period: Krenuo izvoz u Italiju

0

Preduzeće “Krupa kabine” iz Bosanske Krupe, prema riječima Dženana Džafića, direktora te firme, uspjelo je prebroditi najteži period izazvan pandemijom virusa korona, a ovih dana na italijansko tržište uputili su prve isporuke svojih proizvoda.

Prema njegovim riječima, u protekla dva mjeseca bili su prisiljeni poslovati sa smanjenim obimom, ali su i pored toga očuvali svih 280 radnih mjesta i niti jedan radnik u kriznom periodu nije otpušten.

– Posljedice smo odmah na početku osjetili jer je naše primarno tržište Lombardija, italijanska pokrajina gdje je bilo žarište pandemije. Bio nam je onemogućen izvoz i nabavka repromaterijala, ali zbog ranije osiguranih zaliha nismo prekidali proizvodnju. Na lageru sada imamo velike količine proizvoda i njihov izvoz smo započeli – istakao je Džafić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, smanjeni obim proizvodnje prebrodili su tako što su radnike slali na godišnje odmore, a u ovome trenutku rade sa 85 posto kapaciteta.

On je dodao kako plate radnicima za protekla dva mjeseca neće biti umanjene.

– Izbjegli smo masovna otpuštanja radnika, kupci s kojima smo ranije sarađivali pokrenuli su vlastitu proizvodnju i ja se nadam kako smo najgore prebrodili. Naše procjene su da bi u drugoj polovini godine trebalo da se vratimo na neki normalni nivo proizvodnje – kazao je Džafić.

On je potvrdio kako će tokom ove godine biti nastavljene ranije započete aktivnosti na proširenju proizvodnih kapaciteta i da su predviđena ulaganja oko 2,5 miliona maraka.

Inače, preduzeće “Krupa kabine” član je italijanske poslovne korporacije “Siac”, te proizvode kabine za radna i transportna vozila koje izvoze na zapadnoevropsko tržište.