Prebijanje dugova u RS počinje 25. oktobra

0

Vlada RS donijela je juče odluku o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije kojom učesnici obavezne multilateralne kompenzacije prijavljuju neosporene novčane obaveze dospjele za plaćanje do 1. septembra ove godine. Kako je navedeno u toj odluci, druga obavezna multilateralna kompenzacija biće sprovedena u periodu od 20. oktobra do 3. novembra ove godine, pišu Nezavisne novine.

“Registracija učesnika koji se nisu registrovali za prvu obaveznu multilateralnu kompenzaciju počinje 3. oktobra ove godine. Prijava obaveza vrši se u periodu od 20. do 25. oktobra 2016. godine, do 16 časova”, precizirano je u ovoj odluci koju je usvojila Vlada RS.

Prema njihovim riječima, učesnici sa direktnim pristupom Sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije mogu upućivati zahtjeve drugim učesnicima za prijavu obaveza od 24. oktobra ove godine. Još je navedeno da organizator, u ovom slučaju Banjalučka berza, sprovodi dvije multilateralne kompenzacije, koje će biti održane 25. i 28. oktobra ove godine.

Podsjećamo da je u posljednjoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji, koju je Banjalučka berza sprovela 18. maja ove godine, kompenzovano 100.043.067 KM obaveza učesnika iz privatnog i javnog sektora od ukupno prijavljenih 973.389.341 KM. Procenat kompenzacije ukupno prijavljenih obaveza iznosio je 10,28 odsto.