Poznata firma iz ‘srca Bosne’ otpustila 80 radnika

0

U prvom tromjesečju industrija kože i obuće u regionu zabilježila je pad proizvodnje, a porudžbine stranih kupaca smanjene su za 30 do 40 posto u odnosu na period prije krize.

Dio ove statistike je i kompanija “Kavat” iz Novog Travnika koja je izgubila ključnog kupca koji je održavao proizvodnju sa 80 posto direktne proizvodnje ove kompanije.

Sve ovo dovelo je do toga da će Kavat napustiti 80 radnika, prema kojima će biti regulirane i zakonom ispoštovane sve propisane obveze, piše Drukciji radio.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, već su zatvoreni dva pogona firme Prevent – u Visokom i Budžimu, kao i pogoni Alme Ras u Bosanskom Petrovcu i Globus-Konfekcije u Kiseljaku.

Sa Zavodom za zapošljavanje SBK /KSB firma Kavat je napravila plan zbrinjavanja radnika, a u cilju da se postojeće stanje, koliko je to moguće, bar malo ublaži. Svim radnicima Kavata bit će isplaćena zakonski obračunata otpremnina, rečeno je iz uprave ove kompanije.

Svjesni novonastale situacije, iz uprave Kavata naglasili su da traže načine i modalitete kojima bi se vratili ključni kupci, a sa njima što prije i radnici, njih 80 koji su dobili svoje otpremnine.