Pozder: Kupres i Tomislavgrad zaslužuju podršku

0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je na Kupresu i u Tomislavgradu. Prilikom posjete, s načelnikom Kupresa Zdravkom Miočem, ministrica Pozder je uime Federalnog ministarstva okoliša i turizma potpisala ugovor za izgradnju sportsko-rekreacionog centra u ovoj općini, u iznosu od 152.866 KM, te je otvorila tradicionalnu manifestaciju „Dani kosidbe na Kupresu 2024“.

– Sretna sam da na Kupresu možemo sufinansirati važne projekte koji će poboljšati turističku ponudu, jer se radi o izuzetno potentnom kraju, s predivnom prirodom, kulturno-historijskim naslijeđem poput nekropole stećaka Ravanjska vrata koja je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Izgradnja sportsko-turističkog centra treba privući turiste, ali i sportske kolektive na pripreme, jer su prirodne datosti ovog kraja zaista posebne. Ovdje je i posebna tradicija koja se njeguje vijekovima, kupreška kosidba koja je, također, upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. „Dani kosidbe“ je manifestacija koja mnogo znači za ovu regiju i sjajno je bilo gledati kosce, i one mlade i one starije, u ambijentu koji je jedinstven i vrijedan posjete – istakla je Pozder.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma također je u sklopu javnog poziva „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH za 2024. godinu“ dodijelio sredstva za projekte OLD WOOD d.o.o. Outdoor Adventure turističke proizvode Kupresa u iznosu od 30.000 KM, te za Udrugu za poduzetništvo, agroturizam i žene – Attivo, za zabavni i adrenalinski park u Kupresu u iznosu od 29.700 KM.

– Podržavanjem izgradnje sportsko-reakreacijskog centra s fudbalskim, košarkaškim, terenima za tenis i druge sportove, kao i poboljšanjem proizvoda i ponude, poput projekata u agroturizmu gdje je važna uloga i žena, želimo pomoći ovoj lokalnoj zajednici da zadrži stanovništvo i uposli nove ljude. Ovdje se ne može živjeti samo od zimskog turizma, naši grantovi i jesu koncipirani da pomognu sredinama koji su pogođene sezonalnošću i vjerujem da budućnost ove regije leži u održivom i cjelogodišnjem planskom turizmu – kazala je Pozder.

Federalna ministrica je u Tomislavgradu prisustvovala svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine, te je najavila podršku ovoj lokalnoj zajednici, kako za projekte u turizmu tako i za zaštitu okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.