Povoljno dobili zemljište pa bez posla ostavili 86 radnika

0

Radnici firme “The Welly” sa sjedištem u Prnjavoru, koji su ostali bez primanja zbog blokade računa preduzeća, a nakon sudske presude, dobit će pravnu pomoć od opštine Prnjavor kako bi ostvarili svoja radna prava. Ovo im je na sastanku ove sedmice obećao načelnik opštine Darko Tomaš.

Radnici ne rade već mjesec dana. Poslati su kući nakon blokade računa firme po sudskoj presudi. Njih 86 tako je ostalo i bez sigurnih primanja. Situacija za radnike je utoliko teža, jer u vrijeme inflacije i visokih cijena, u firmi je hljeb zarađivalo više članova pojedinih porodica.

– Firma nam duguje sada već dvije plate i otpremnine. Neki su radili po pet, petnaest, sedamnaest godina… – kaže jedan od radnika Emilijan Petrešn, izvjestila je TV K3.

Zbog problema sa platama i otpremninama, radnicima je pomoć ponudio načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš. Sastanak sa radnicima ali i rukovodstvom firme, kaže, organizovan je na inicijativu odbornika Dražena Mikića. Načelnik im je obećao adekvatnu pravnu pomoć lokalne zajednice, odnosno advokata koji će ih zastupati, a opština će snositi troškove njegovog angažmana.

– Ono što možemo i svakako želimo je da stanemo na stranu ovih ljudi i radnika i omogućimo besplatnu pravnu pomoć koja će im biti na raspolaganju da riješe probleme iz radnog odnosa, a druga vrsta pomoći je, ako bude potrebe, da im posredujemo u zapošljavanju, ako ne bude mogućnosti da nastave radni angažman u okviru ove firme – rekao je Tomaš, nakon sastanka sa radnicima i rukovodstvom firme.

Dodaje da će posao advokata biti i da vidi kako da zaštiti interes lokalne zajednice, jer je opštinsko zemljište u poslovnoj zoni “Vijaka” firmi prodato pod povoljnijim uslovima od tržišne i opština Prnjavor u Geodetskoj upravi ima zabilješku na tu imovinu.

Podsjećamo, radnici i firma u ovom problemu su se našli nakon sudske presude Vrhovnog suda Republike Srpske i blokade računa, jer sve mašine, oprema, repromaterijal i finansijska sredstva izvozno orijentisane firme za proizvodnju obuće „The Welly“, u vrijednosti od skoro 12 miliona KM, po toj sudskoj presudi, pripadaju firmi „Vedi Mani“.