Povjerenje njemačkih investitora u avgustu na najnižem nivou u osam godina

0

Povjerenje njemačkih investitora potonulo je u avgustu na najniži nivo u gotovo osam godina, narušeno trgovinskim i valutnim ratovima i prijetnjom bBrexita bez dogovora, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje instituta ZEW.

ZEW-ov mjesečni barometar očekivanja ulagača za najveću evropsku ekonomiju potonuo je u avgustu za 19,6 bodova u odnosu na prošli mjesec, spustivši se na minus 44,1 bod.

Njegova je vrijednost daleko ispod dugoročnog prosjeka od 21,5 bodova i najniža je od decembra 2011. godine.

Ujedno je osjetno ispod očekivanja analitičara koji su u anketi Factseta prognozirali da će kliznuti na minus 28 bodova.

Avgustovsko je istraživanje pokazalo „značajno pogoršane izglede za njemački ekonomski ciklus”, zaključuje čelnik ZEW-a Achim Wambach.

„Opetovana eskalacija trgovinskog spora između SAD-a i Kine, prateći rizik globalnog natjecanja u spuštanju vrijednosti valuta i veći rizik Brexita bez dogovora isprepleli su se s već oslabljenim privrednim rastom”, pojašnjava Wambach.

Istraživanje je također pokazalo dramatično pogoršana očekivanja ulagača za ekonomiju eurozone, iskazana u padu indeksa za 23,3 boda, na minus 43,6 bodova.

Aktuelno stanje u ekonomiji također se pogoršalo, procjenjuju finansijski stručnjaci, što je pretočeno u vrijednosti indeksa u slučaju Njemačke značilo njegov pad za 12,4 boda, na minus 13,5 bodova.

Indeks koji iskazuje ocjenu stručnjaka o stanju u eurozoni oslabio je 3,9 bodova, na minus 14,5 boda.

ZEW bazira istraživanje na anketi u kojoj sudjeluje 193 analitičara i institucionalnih ulagača.

Hina