Povećano privredno zemljište u Gračanici, omogućen nastavak razvoja

0

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojene su Izmjene i dopune Prostornog plana koje je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice.

Ministar Zvjezdan Karadžin posebno ističe usvajanje amandmana kojima je traženo da prostor nekadašnjeg površinskog kopa Šićki brod u cijelosti bude zona za sport i rekreaciju.

– Intervenisao sam da se umjesto prikazanih 210, prostor zaokruži na cjelokupnih 296 hektara tako da nema mjesta za nešto što je bilo predmet spora, šljačište – rekao je.

Posebno ističe da je to bilo i jedno od predizbornih obećanja Naše stranke u čije ime i obnaša dužnost ministra u Vladi TK. Osim rješenja za Šićki brod, novim Prostornim planom privredne zone su povećane za 50 posto. To posebno cijene privrednici iz Gračanice.

– Ovim izmjenama smo u Gračanici povećali građevinsko stambeno zemljište za 396 hektara i građevinsko privredno za 170 hektara više nego što je planirano u Prostornom planu Grada Gračanice. Da nismo to uradili, privrednici bi bili prinuđeni kupovati to zemljište u drugom entitetu – kaže Karadžin.

Također, sačuvano je i poljoprivredno zemljište koje zauzima oko 33 posto Tuzlanskog kantona, ali i šume koje zauzimaju oko 50 posto. Planirane su, također, turističko-rekreacione zone u okviru zaštićenog pejzaža Konjuh, kao i trasa autoputa Tuzla – Brčko, prenosi Tuzlanski.ba.