Povećana proizvodnja u oblasti industrije, energetike i rudarstva u TK

0

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava za prvu polovinu 2016. godine iz oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović na jučerašnjoj konferenciji za medije je istakao da je u  prvih 6 mjeseci ove godine ostvaren rast obima industrijske proizvodnje u ovom kantonu za  6.6 odsto.

Naglasio je da se i u sektoru energetike ove godine bilježi iskorak, potcrtavši da se povećala proizvodnja električne energije u Termoelektrani Tuzla za 8 odsto.

Navodeći da je u odnosu na prethodnu godinu Zavisno društvo Rudnici Kreka povećalo proizvodnju za 23 odsto, Rudnik mrkog uglja Đurđevik za 17 odsto, te Rudnik soli Tuzla za 17 odsto, kao i Rudnik krečnjaka Vijenac za 16 odsto, ocijenio je da su u sektoru rudarstva proizvodni rezultati poboljšani daleko više nego protekle godine.

Konačno se i u oblasti rudarstva stvari postavljaju na pravo mjesto, zaključuje Mićanović, dodavši da se očekuje da određena privredna društva smanje gubitak i počnu poslovati s dobitkom.

Podsjetio je da je potpisan i jedan novi ugovor o koncesiji, napomenuvši da su dva ugovora u toku potpisivanja.

Stepen naplate koncesija je povećan za 6, 7 odsto, odnosno naplaćeno je oko milion i po KM za koncesije.