Potvrđeno: Moćni šeik kupio lanac hotela na Hvaru

0

CPI Property Group objavila je da je postigla dogovor o prodaji 100 posto dionica firmi Sunčani Hvar Nekretnine d.o.o. i Sunčani Hvar d.d., koje posjeduju i upravljaju hotelima Sunčani Hvar, jedinstvenim portfeljom resorta na otoku Hvaru u Hrvatskoj.

Kupac je Eagle Hills, investitor i developer u oblasti nekretnina i ugostiteljstva sa sjedištem u Abu Dhabiju, objavili su iz grupacije CPI.

Sunčani Hvar najvažnija je ostrvska i ukupno hotelska kompanija za Hvar i Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i hrvatski turizam u cjelini.

U portfelju firme je nekoliko hotela, kamp, plažni klubovi i objekti. Dnevno može smjestiti oko dvije hiljade turista, a zapošljava oko 700 stalnih i sezonskih radnika, prenosi 24sata.hr.

Prema neslužbenim podacima za kupovinu su izdvojili oko 220 miliona eura, čime su nastojali smanjiti poveći dug nastao nespretnim akvizicijama.

Vlasnik firme Eagle Hills, sa sjedištem u Abu Dhabiju, je poduzetnik Muhamed Alabar. Upravo je on stajao iza dogovora s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem o ‘Zagrebačkom Manhattanu’.

U biografiji je imao svjetski poznate projekte unutar firme Emaar Properties kao što su Burj Khalifa i Dubai Mall. Gradio je i Beograd na vodi pa je Bandić tako pokušao iznova osmisliti ‘Novi Zagreb’.

Alabar posluje svuda u svijetu. Otvorio je firme koje imaju rudnike i danas je jedan od najmoćnijih ljudi u tom poslu na Bliskom istoku. Njegove firme i dalje se bave gradnjom, a trenutno posluje u 14 zemalja, među kojima su Indija, Maroko, Srbija i Turska.

Ipak, za njegove projekte vezale su se i brojne afere, ali i kaznene prijave u Indiji i Pakistanu. Zbog sporosti projekta u Srbiji bio je reagirao i njihov predsjednik Aleksandar Vučić.

Za samu transakciju za Sunčani Hvar trenutno se čeka odobrenje hrvatske antimonopolske agencije.

– CPI Grupa i dalje bilježi snažan interes ulagača za hotele jer su se turizam i poslovna putovanja u potpunosti oporavili od razdoblja Covida. Sigurni smo da će Eagle Hills doprinijeti nastavku uspjeha Hvara kao poželjne turističke destinacije – poručio je kratko direktor CPI Hotelsa Jan Kratina.