Potrebne odlučnije akcije za svjetski dug

0

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je da je neophodno preduzeti odlučujuće korake za rješavanje problema velikih dugova nekih zemalja i pozvala i kreditore i dužnike da hitno počnu restrukturiranje dugova.

Kako prenosi Reuters, ona je rekla da će odluka članica G20 najrazvijenih zemalja da produže na još šest mjeseci suspenziju otplate dugova u bilateralnim sporazumima pomoći siromašnim zemljama, ali je istakla da je potrebna još energičnija akcija.

– Kupujemo nešto vremena, ali moramo se suočiti s realnošću da su potrebne mnogo odlučnije akcije – rekla je Georgijeva na onlajn skupu Grupe 30 bivših političara i ekonomskih stručnjaka.

Ona je istakla da učiniti premalo i to prekasno košta dužnike, ali i kreditore, i upozorila da će u 2021. godini dugovi na globalnom nivou dostići 100 posto BDP-a, prenosi Tanjug.

Reuters navodi da izjava Georgijeve dolazi u trenutku pojačane zabrinutosti o velikom skoku nivoa dugova, pogotovo slabo i srednje razvijenih zemalja, koje su teško pogođene epidemijom korona virusa, padom prihoda od turizma i, u nekim slučajevima, nižim cijenama nafte.