Potražnja za novim automobilima u EU ponovo smanjena

0

Potražnja za novim automobilima u Europu ponovo je pala u veljači, odražavajući probleme s kojima se automobilski sektor suočava od uvođenja postroženih testova emisija štetnih plinova u rujnu prošle godine.

U veljači je u 27 zemalja EU-a (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,11 milijuna novih automobila, jedan posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Potražnja pada od rujna prošle godine kada su uvedeni stroži testovi za emisije štetnih plinova (WLTP), prisiljavajući proizvođače na prilagodbe i stvarajući uska grla u proizvodnji.

Najveći je pad zabilježen u rujnu, za 23,5 posto, a početkom ove godine naziru se prvi znakovi stabilizacije.

Tako je na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, potražnja za novim automobilima u veljači porasla, za 2,7 posto, nakon pet mjeseci pada. Francuska i Velika Britanija također su bilježile blagi rast potražnje, za 2,1 odnosno 1,4 posto.

Španjolska i Italija u veljači su pak ponovo bilježile pad prodaje novih automobila, šesti mjesec zaredom, i to za 8,8 odnosno 2,4 posto.

Pad je u veljači zabilježila i Hrvatska, drugi mjesec zaredom, za 7,7 posto, uz registriranih 3.559 novih automobila. U siječnju njihov je broj smanjen za 4,3 posto.

Hina