Potpisani ugovori s bankama za realizaciju kreditne linije vrijedne 107,8 miliona KM

0

Potpisani su ugovori između Ministarstva privrede KS i predstavnika banaka koje su odabrane za plasiranje kreditne linije u okviru provođenja najvažnijih programa iz Godišnjeg plana male privrede za 2021. godinu.

Nakon provedenog postupka po Javnom pozivu za izbor banaka partnera ovom ministarstvu, odabrane su banke preko kojih će u okviru finansijske pomoći malim privrednicima u Kantonu Sarajevo biti plasirano 107 miliona i 850 hiljada KM, uz stopostotnu subvenciju kamata od strane Ministarstva privrede KS.

U skladu s Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, banke s kojima smo danas potpisali ugovore ponudile su najbolje uslove za plasman kreditne linije uz stopototno subvencioniranje troškova kamate za kredite odobrene subjektima male privrede koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo, odnosno u slučaju BBI banke finansijske linije uz stopostotno subvencioniranje troškova profitne marže, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ukupan iznos kreditnih sredstava koja Ministarstvo privrede KS u saradnji s bankama – partnerima planira realizirati putem ovih kreditnih linija iznosi 107.850.000,00 KM.

Namjena ovih kreditnih sredstava je obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavka osnovnih sredstava i investicije, odnosno dugoročna finansiranja, kao i finansiranja za trajna obrtna sredstva.

Kako bismo pospješili očuvanje radnih mjesta stavili smo u obavezu krajnjim korisnicima ovih sredstava očuvanje postojećeg broja zaposlenih na dan podnošenja zahtjeva za kredit, kazao je Delić.

Predstavnici banaka također su svjesni važnosti ove kreditne linije i tokom obraćanja novinarima istakli su opredjeljenje za zajednički angažman s Ministarstvom privrede za iznalaženje rješenja s ciljem oporavka i rasta privrede u Kantonu Sarajevo.

”Kao vodeća banka na tržištu u Bosni i Hercegovini, imamo odgovornost biti pouzdan partner i oslonac svim našim građanima. Vjerujemo da ćemo, kao najveći partner Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, potpisivanjem ovog ugovora olakšati subjektima male privrede sa sjedištem u Kantonu Sarajevo u iznalaženju rješenja za oporavak njihovog poslovanja. Poboljšanjem poslovanja, otvorit će se nove mogućnosti za daljnji razvoj, što je zasigurno smjer u kojem trebamo ići za dobrobit naše privrede”, izjavila je ovim povodom Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.

Istog je stava i Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH, koji je danas kazao:„Posvećeni smo održivom razvoju poduzetništava. Upravo mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu ekonomskog prosperiteta svake zemlje. Drago nam je što smo dio ovog programa, gdje ćemo uz praktičnu i konkretnu podršku u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministarstvom nastojati kreirati bolji poslovni ambijent za privrednike, obzirom da je Sberbank BH snažno opredijeljena da bude pouzdan partner svojim klijentima.“

„BBI banka obezbjedila je u ovu svrhu 18.100.000 KM iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata sredstava. Ministarstvo Privrede KS obezbjeđuje troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je do milion KM, sa maksimalnim rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju sve proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti, te oni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja”, izjavila je Emina Šišić, predsjednica Uprave BBI banke.

Banke su, nakon potpisivanja današnjih ugovora, obavezne da u roku od 15 dana i uz prethodnu pisanu saglasnost Ministarstva privrede objave javne pozive za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava, dok poslovni subjekti prijave s potrebnom dokumentacijom po ovim javnim pozivima podnose izabranim bankama.

Pravo na dodjelu kreditnih sredstava uz 100% subvencioniranje kamatne stope i ugovoreni grace period do 12 mjeseci mogu ostvariti subjekti male privrede definisani Zakonom o poticaju razvoja male privrede, kao krajnji korisnici poticajnih kreditnih sredstava koji ispune sve potrebne uvjete za dodjelu ovih kreditnih sredstava, dok će javni pozivi biti objavljeni u dva dnevna lista sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, na web stranicama banaka, Vlade KS i Ministarstva privrede KS.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede provođenjem ove i niza drugih poticajnih mjera, kako kroz provođenje Programa razvoja male privrede, javnih poziva za sanaciju negativnih ekonomskih posljedica i druge projekte stvaraju poslovno okruženje koje će omogućiti ekonomsku stabilizaciju privrede u Kantonu Sarajevo, održavanje likvidnosti subjekata male privrede, očuvanje postojećih i obezbjeđenje novih radnih mjesta, te razvoj i poboljšanje uspješnosti već postojećih privrednih subjekata.