Potpisan sporazum o saradnji između privrednika Turske i BiH

0

U Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu između Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD) i Trgovačko-industrijske komore iz Vana, u Turskoj potpisan je sporazum o saradnji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum se sastoji od 14 tačaka, a odnosi se na između ostalog trgovinu, industriju i kulturu.

Delegacija privrednika iz Vana koja se sastoji od 25 članova u Bosnu i Hercegovinu je stigla srijedu, a u petak 23. septembra bit će u Tuzli gdje će se sastati sa privrednicima iz Tuzle.

Delegaciju čine privrednici, između ostalog, prehrambene oblasti, te automobilske, tekstilne, građevinske industrije, kao i turizma i obrazovanja.

Ova dva programa su organizirana s ciljem jačanja ekonomske saradnje između Bosne i Herceogvine i Turske.

Predsjednik TUBSIAD-a Abdurrahman Uvak kazao je potpisan sporazum o budućim projektima koje će TUBSIAD i komora imati.

Prema njegovim riječima u Tuzli je planiran susret sa bh. zvaničnicima, ali i bh. privrednicima s kojima će biti moguće organizirati bilateralne sastanke.

Planirana je i prezentacija o tome šta se može uraditi u Bosni i Herceogovini i u šta se sve može investirati.

Uvak je rekao kako će delegacija Bosnu i Hercegovinu napustiti 25. septembra, a da je nakon toga planirana i posjeta privrednika iz BiH Vanu.

“Došli smo kako bi dobili informacije o tržištu i u koje sektore se sve može investirati”, rekao je član Upravnog odbora Komore iz Vana Nejdet Takva.