Potpisan Sporazum o saradnji između privrednih komora FBiH i grada Chieti

0

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva „Mostar 2016.“, danas je potpisan Sporazum o saradnji između Privredne komore Federacije BiH i privredne komore talijanskog grada Chieti koji su koordinator za jugoistočnu Europu i IPA fondove.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić i predsjednik privredne komore talijanskoga grada Chieti Roberto di Vincenzo.

Potpisivanju je prisustvovao i Rodolfo Giqampieri,  predsjednik Foruma komora Jadransko-jonske regije, čije su članice GK FBiH i Chieti,  kao i predstavnici članica privrednih komora Splita, Zadra, Šibenika i Ancone.

“Po prvi put Privredna komora FBiH sudjeluje u aplikaciji za europske fondove, te ćemo preko našeg novoosnovanog centra za međunarodnu suradnju i EU fondove aplicirati i na neki način praviti poslovni ambijent za mala i srednja preduzeća u FBiH”, kazao je potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Po njegovim riječima, trenutno je Privredna komora FBiH aplicirala na tri projekta vrijedna oko pola miliona eura.

“Kako je Privredna komora FBiH zadužena za gospodarske grane poljoprivredu i agrokulturu, fokusirat ćemo se na prekograničnu suradnju za razvoj spomenutih grana te turizma, a aplicirati mogu institucije, lokalna zajednica, gospodarski subjekti kao i županije te FBiH, a indirektno preko njih poduzeća koja nađu interes”, istakao je Šantić.