Potpisan Kolektivni ugovor sindikata i menadžmenta ArcelorMittala Zenica

0

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair i predsjednik Sindikalne organizacije ArcelorMIttal Zenica Zuhdija Kapetanović potpisali su u petak aneks Kolektivnog ugovora za period april 2016. – januar 2017., i novi jednogodišnji Kolektivni ugovor za period februar 2017. – februar 2018.godine.

Po riječima Zuhdije Kapetanovića višemjesečni pregovori su uspješno privedeni kraju i „došlo se do kompromisnih rješenja s kojim će biti zadovoljni i radnici i Uprava kompanije“.

– Vjerujem da ćemo ubuduće lakše dolaziti do ovakvih pregovora i imati više razumijevanja u pregovorima. Tokom 20 sastanaka nije sve bilo do nas, nego i do donošenja Zakona o radu, Općeg kolektivnog ugovora, granskog ugovora, i morali smo čekati da vidimo kakva će rješenja biti ponuđena da bismo došli do najboljeg rješenja – kazao je Kapetanović.

U sindikalnoj organizaciji ArcelorMittala su zadovoljni ostvarenim u pregovorima s kompanijom, jer su učinjeni pomaci u realizaciji brojnih prava – za noćni rad, prekovremeni rad i rad za praznike, kao i da nema umanjenja za stečena prava radnika.

– Pored teškog perioda u industriji čelika mi nalazimo načina da riješimo probleme i zajednički razmišljamo o budućnosti kompanije. Zaista sam optimist i vjerujem da ćemo postići rezultate kao u ‘zlatnim danima’ ovog kolektiva, a  takve rezultate očekujemo jako brzo – istakao je Biju Nair.

Potpisnici su također naglasili da bez Kolektivnog ugovora i zadovoljnih radnika ne može biti niti uspješnog poslodavca, i upravo zbog toga je kompanija ArcelorMittal Zenica jedna od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini i najveći izvoznik u 2016.godini. (Fena)