Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija 24. oktobra u Banjaluci

0

Analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske organizuje 24. 10. 2019. u Banja Luci poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija, kao pokretača i najznačajnijih aktera razvoja privrede regije u kojoj posluju.

Ovo će biti prilika da Privredna komora RS predstavi rezultate poslovanja, a Bisnode istakne učešće bonitetno izvrsnih kompanija RS u privrednom uspjehu i razvoju, s posebnim osvrtom na Banjalučku regiju.

Bonitetna izvrsnost definiše nadprosječnu vrijednost kompanija a Sertifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, istovremeno ih jući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriterijumi.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije za razvoj regije u kojoj posluju najbolje govore slijedeći podaci: u Republici Srpskoj je 2.470 bonitetno izvrsnih kompanija, što je 25% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne račune agenciji APIF. One učestvuju u ukupnim prihodima RS sa 67% (sa 14 mld. KM), ukupnoj dobiti sa 76% (sa nepunih 13 mld. KM) a zapošljavaju 58% (99.254) ukupno zaposlenih u Republici Srpskoj.

Od ukupnog broja bonitetnih kompanija Republici Srpskoj, njih 1179, odnosno 72% se nalazi na području mecoregiona Banja Luka, kojeg čini 15 gradova i opština. To je svega 11,8% od ukupnog broja aktivnih kompanija u RS a one oprihoduju 7,5 mld. KM, imaju 663,8 mil. KM dobiti i zapošljavaju 52.022 zaposlenih, što je 36% prihoda i 40% dobiti kompanija RS te 31% zaposlenih Republike Srpske.

Posebno ističemo Zlatnu bonitetnu izvrsnost, koja predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti, a koju u Republici Srpskoj može imati samo 4,7% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne godišnje izvještaje.

Provjerite da li i Vi spadate u bonitetno izvrsne kompanije na ovom LINKU.