Poslodavci u KS očekuju hitnu pomoć

0

Privredni subjekti, odnosno poslodavci na području Kantona Sarajevo suočavaju se s teškim posljedicama pandemije COVID-19, koje se ogledaju u obustavi rada, smanjenu poslovnih aktivnosti i velikoj nelikvidnosti.

Sve to dovelo je u pitanje hiljade radnih mjesta i daljnje zadržavanje radnika, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo.

I pored činjenice da je Vlada KS, prva u Federaciji BiH, utvrdila set mjera za podršku realnom sektoru, zbog raznih administrativnih prepreka, do danas nije uspjela povući sredstva MMF-a za pomoć privrednim subjektima.

Iz tih razloga, poslodavci očekaju hitne mjere i isplatu sredstava koja su namijenjena za pomoć privredi, odnosno za isplate plata uposlenicima za april i maj mjesec.

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 21.07.2020. godine utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS, kojim je osigurano 37 miliona KM za pomoć poslodavcima, odnosno privrednim subjektima.

Predviđenim sredstvima obezbjedit će se isplate dijela plata za 35.000 zaposlenika u 6.300 privrednih subjekata.

Imajući u vidu da poslodavci i njihovi uposlenici očekuju hitnu pomoć te da je neizvjestan prenos sredstva od MMF-a, pozivamo zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da postupe odgovorno i hitno usvoje Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo.