Poslanici PSBiH odlučili: Odbijen set zakona o akcizama

0

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet na set zakona o akcizama. Time se ovi zakoni smatraju odbijenim.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama (21 ZA, 14 protiv i jedan suzdržan), Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja (22 ZA, 13 protiv i jedan suzdržan) te Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda (21 ZA, 14 protiv i jedan suzdržan).

Izmjene Zakona o osiguranju depozita u bankama nije imao dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske te će ovaj zakon ići na naknadno usaglašavanje.

Nije bilo potrebne entitetske većine iz Republike Srpske u prvom čitanju za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima kojeg je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a predviđa da se ukine pravo prvenstva vozilima pod pratnjom nad vozilima hitne pomoći i vatrogasaca.

Data je podrška i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi čiji je predlagač Vijeće ministara BiH u prvom čitanju. Usvojen je i Finansijski izvještaji za 2016. godinu te Godišnji izvještaj za 2016. godinu Centralne banke BiH kao i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju.