Poruke Novaka Đokovića koje će vas motivisati u poslu

0

Motivacija je drugo ime za Novaka Đokovića. Njegova vjera, upornost, istrajnost i podrška porodice, koju često ističe, pomogle su mu da postigne brojne uspjehe u bijelom sportu, kao i da podigne rekordnu 24. grend slem titulu.

Nakon mnogih finala, u kojima je dosad učestvovao, Novak je držao motivacione govore i podijelio sa javnošću bitne lekcije koje je naučio boreći se za svoje dječačke snove na terenu, piše BizLife.

Svaki uspjeh Novak pripisuje i svojoj najvećoj podršci, porodici, koja je uvijek uz njega na bitnim mečevima.

U svakom meču on daje svoj maksimum, i kako kaže, igra na najvišem mogućem nivou u sportu koji je donio mnogo njegovoj porodici.

Novakove lekcije iz svijeta tenisa mogu se i te kako primijeniti, kako u životu tako i poslu. Ovdje je njegovih 14 citata koji će vas motivisati:

“Pobjednik je onaj ko više vjeruje u pobjedu.”

“Prije svega, treba da vjerujemo u sebe.”

“Uglavnom sam ja izazivao probleme kada sam bio dole. Bilo je trenutaka kada nisam bio dovoljno odgovoran ili dovoljno odlučan.”

“Ne može se svima dopasti ono što radim, i ako osjetite da vam se neko približava i počinje rivalstvo i sve ostalo, možda treba da promijenite svoju poziciju u odnosu na njega.”

“Pritisak je dio onoga što radimo. Uvijek je prisutan.”

“Ne volim da poredim godine, iskreno. Mislim da je svaka godina drugačije iskustvo, drugačiji izazov. Vi rastete. Vi evoluirate kao osoba i kao igrač.”

“Znam da uspjeh ne dolazi odjednom, to se ne postiže preko noći. To je rezultat mnogo, mnogo, mnogo godina rada i pokušaja da se ostvare ciljevi.”

“Svaka godina predstavlja nove izazove i prepreke. Morate se prilagoditi.”

“Uvijek sam pokušavao da pobijedim. Bio sam konkurentan kao i danas.”

“Da bih ostao tamo gdje jesam, a to želim, moram da ostanem posvećen kao što sam bio prije nego što sam postao broj 1.”

“Sve u životu je lekcija.”

“Srećan sam čovjek jer sam uspješan u onome što radim. Ali ono što me najviše raduje je što imam ljude oko sebe koje volim i koji mi uzvraćaju ljubav. Ovo je, za mene, najvažnije. Niko ne voli da bude sam.”

“Moj uspeh u velikoj mjeri zavisi od harmonije koju osjećam u privatnom životu. Bitno mi je da budem srećan u privatnom životu. I ako se nastavi, mogu da nastavim da igram tenis.”

“Mislim da ako ne uživate u svom vremenu, svom životu, ako ne živite intenzivno i ne provodite vrijeme sa svojom porodicom, to će se na ovaj ili onaj način odraziti na vašu karijeru.”