Porsche predstavio novu Panameru u Sarajevu

0

Porsche je svečanom promocijom u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu zvanično na tržište Bosne i Hercegovine uveo svoju perjanicu ponude luksuznih modela. Izrazito sportska ali i luksuzna druga generacija modela Panamera uz savremeniji dizajn i još snažnije motore donosi i pregršt tehnoloških novosti

Nova Porsche Panamera stigla je u Bosnu iHercegovnu glamuroznom noćnom premijerom u Sarajevu, gdje je pod svjetlima reflektora pokazala kako na novi način spaja dvije suprotne karakteristike više nego ikada prije. Performanse pravog sportskog automobila i udobnost luksuznih limuzina. Panamera je “Gran Turismo” sportska limuzina koja je sada u svojoj drugoj generaciji unaprijedila i uskladila pristup ovom jedinstvenom konceptu automobila.

panamera-3

Porsche je sistematski poboljšao sam koncept Panamere, pa je ovaj jedinstven sportski automobil sa četvero vrata obnovljen i redizajniran sve do posljednjeg detalja. Panamerini motori i menjači su redizajnirani, šasija dodatno ojačana i usavršena, a njene kontrole i sistemi reinterpretirani za budućnost. Nova Panamera također proširuje granice između svijeta kapacitetnih sportskih automobila i svijeta automobila za ugodno krstarenje, pogotovo uz pomoć sistema kao što je upravljanje zadnjih točkova ili napredni zračni ovjes.

Vizuelno, jedinstveni koncept ovog velikog Porschea se ogleda u novom izražajanom dizajnu. I dalje je to bez sumnje prepoznatljiva Panamera, ali je sada više nego ikada prije na prvi pogled jasno da je to sportski automobil s dinamičnim proporcijama, izraženim i atletskim bokovima uz nisku i aerodinamičnu liniju krova koja je 20 mm niža nego kod prethodnog modela. Ova tipična Porscheovska silueta jasno stvara asocijaciju na ikonu Porsche dizajna, legendarni model 911.

Panamera sada ima niz motora s turbopunjačima, a svaki model je moguće dobiti s pogonom na sva četiri točka i osmostepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Panameru 4S pokreće 2,9-litarski V6 biturbo motor koji proizvodi 434 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Uz opcijski Sport Chrono paket opreme Panamera 4S od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,2 sekunde. Porsche uvijek rado nudi svojim kupcima više snage, tako da najsnažniju opciju predstavlja Panamera Turbo sa 4,0-litarskim V8 biturbo motorom koji isporučuje 542 KS i 770 Nm obrtnog momenta. Ovaj model do “stotke” stiže za samo 3,6 sekundi.

U slučaju Panamere jednako su popularni i dizelski modeli, pa je tu Panamera 4S Diesel sa V8 biturbo motorom koji proizvodi 416 KS i čak 850 Nm obrtnog momenta. Ova Panamera od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,3 sekunde (sa Sport Chrono paketom).

Osim snažnijih motora Panamera je dobila i poboljšani adaptivni zračni ovjes, a kupci mogu dobiti i mogućnost upravljanja zadnje osovine. Tu je i novi InnoDrive sistem koji je zapravo kombinacija navigacijskog sistema, radara i videa. Porsche tvrdi da ovaj sistem može izračunati savršenu kombinaciju gasa i odabira brzina za tri kilometra ceste ispred automobila.

panamera-2

U unutrašnjosti dominira visoka tehnologija. Postavljena su dva 7-inčna digitalna ekrana s bočnih strana analognog brojčanika. Tu je i 12,3-inčni ekran osjetljiv na dodir na centralnoj konzoli. Putnici u zadnjem dijelu automobila na raspolaganju imaju zaseban infotainment sistem, kao i kontrolu klima uređaja.