Porsche povećao udio u Rimac Automobilima na 15,5 posto

0

Njemački proizvođač automobila Porsche povećao je svoja ulaganja u Rimac Automobile, pa tako njegov udio u automobilskoj kompaniji iz Svete Nedjelje sada doseže 15,5 posto.

Rimac Automobili u objavi na svojoj internetskoj stranici podsjećaju da je Porsche u junu prošle godine kupio 10 posto udjela u toj kompaniji te ističu kako povećanje udjela Porschea jača već uspostavljeno partnerstvo.

“Budući da Porsche povećava raspon svojih elektrificiranih modela, partnerstvo će koristiti stručnost Rimca u elektrifikaciji vozila, uključujući pogonske sklopove, baterije, motore i invertere”, kažu iz Rimca, prenosi Hina.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i glavni finansijski direktor Porsche AG-a izjavio je da je Porsche godinu dana pratio pozitivan razvoj kompanije Rimac.

“Brzo nam je postalo jasno da Porsche i Rimac mogu puno naučiti jedni od drugih. Vjerujemo u Matu Rimca i njegovu kompaniju, tako da smo sada povećali svoj udio i proširujemo ssradnju u baterijskoj tehnologiji”, rekao je Meschke.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac kazao je da je jedna od najvažnijih prekretnica u istoriji kompanije osvajanje Porschea kao partnera.

“Činjenica da Porsche sada povećava svoj ulog najbolja je potvrda naše suradnje i osnova za još bliži odnos. Tek smo na početku našeg partnerstva, a naša visoka očekivanja već su ispunjena. Imamo mnogo ideja koje želimo zajedno ostvariti u budućnosti. Ključno je stvoriti situaciju “win-win” za oba partnera i dodavati vrijednost našim krajnjim kupcima razvijanjem uzbudljivih elektrificiranih modela”, izjavio je Rimac.

Iz hrvatske tehnološke firme ističu da će povećanje udjela Porschea u Rimcu doprinijeti brzom tempu razvoja, što uključuje značajno povećanje proizvodnje komponenti.

Osim dizajniranja, razvoja i proizvodnje naprednih tehnologija za razne marke automobila visokih performanse, Rimac trenutno dovršava razvoj C_Two automobila, uoči proizvodnje u 2020. godini. Automobil će proći intenzivan program testiranja u sklopu homologacije za distribuciju na svim svjetskim tržištima, napominju iz Rimca.

Rimac Automobili osnovani su 2009. godine, a kompanija danas razvija i proizvodi ključne sisteme za elektrifikaciju vozila za mnoge svjetske automobilske firme, a istodobno podiže standarde za električna vozila visokih performansi svojim vlastitim električnim hiper automobilima, stoji na internetskim stranicama kompanije.

Zapošljavaju oko 600 radnika, s planovima za snažan rast i u budućnosti, a sljedeći izazov im je narasti od proizvođača malih količina složenih električnih komponenti visokih performansi u etabliranog dobavljača Tier-1 razine.

“Rimac u 2020., u postrojenjima koja se trenutno uspostavljaju, planira otvoriti nove proizvodne linije za proizvodnju velikih količina baterija, pogonskih sustava i automobila C_Two”, kažu iz ove kompanije.