Porsche će povećati udio u Rimac Automobilima

0

Volkswagenova jedinica Porsche učestvovaće u rundi finansiranja Rimac Automobila u kojem će proizvođač električnih superautomobila prikupiti od 130 miliona do 150 miliona eura, rekao je vlasnik kompanije Mate Rimac nedjeljniku Automobilwoche.

Prikupljanje sredstava trebalo bi biti završeno za dva do tri mjeseca, a drugi krug planiran je krajem godine, rekao je Rimac.

Porsche je vlasnik 15,5% udjela u Rimac Automobilima i mogao bi povećati svoj udio na nešto manje od 50% u sporazumu koji bi također uključivao prijenos Volkswagenove marke super automobila Bugatti na Rimac Automobile, objavio je Automobilwoche, prenijela je agencija Reuters.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je ranije ovog mjeseca da su u toku intenzivne rasprave o budućnosti Bugattija i da bi Rimac mogao tu igrati značajnu ulogu jer su ovi brendovi dobar tehnološki spoj, dodajući da se odluka očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

„Super automobili imaju ograničeno tržište, a tržište komponenata je mnogo veće. Zbog toga planiramo proširiti našu kompaniju ”, rekao je Rimac za Automobilwoche.

To uključuje planove za više nego udvostručavanje radne snage Rimac Automobila do početka 2023. na 2.500 sa 1.000 trenutno, rekao je. 

D. Hadžić