Porezna uprava RS: Automatizacijom do veće naplate poreza

0

Porezna uprava Republike Srpske pustila je u proizvodnju novi informacijski sistem u dijelu funkcionalnosti prijema i obrade poreznih prijava, poreznog knjigovodstva, upravnog postupka kontrole kancelarijskog poslovanja, postupka prinudne naplate u dijelu izvršenja rješenja za plaćanje po kontrolama inspektora i akata drugih organa, te interfejsa za ažuriranje informacija o poreznim obveznicima, prenosi N1.

Puštanjem u produkciju ovog informacijskog sistema veliki broj procedura je automatiziran, a to podrazumijeva da porezni procesi ne zavise od referenata koji su zaduženi za iste, nego ih sistem automatski obrađuje.

Naprimjer, obveznik koji ne izmiri svoje obaveze u propisanom roku, već drugi dan će mu stići upozorenje iz Porezne Uprave Republike Srpske. Takva brzina ranije nije bila moguća zbog preopterećenja referenata. Očekuje se da će ovaj postupak automatizacije u krajnjem povećati naplatu javnih prihoda, kao i blagovremeno omogućiti poreznim obveznicima koji kasne s plaćanjem, da izvrše svoje porezne obveze.