Upitno poslovanje brojnih kompanija: Porezna uprava FBiH najavila blokadu računa najvećim dužnicima

0

Porezna uprava FBiH odlučna je u namjeri da konačno riješi pitanje naplate poreznih dugovanja javnih preduzeća. Kompanijama koje do 20. aprila ne izmire svoje obaveze prema Poreznoj upravi, ili koje ne zaključe sporazum o otplati duga na rate bit će blokirani računi, potvrdio je za Klix.ba Šerif Isović, v.d. direktora Porezne uprave FBiH.

Poznato je da su najveći dužnici državi upravo javne kompanije, čija se dugovanja već odavno mjere miliona KM. U tome prednjače Željeznice FBiH, čiji je ukupan dug prema Poreznoj upravi zaključno sa 31. martom blizu 200 miliona KM. Dug Grasa iznosi preko 116 miliona KM, a u vrhu liste najvećih dužnika su i Rudnici Kreka Tuzla sa 110 miliona KM duga.

“Mi jednostavno moramo raditi u skladu sa zakonom, i moramo primjenjivati jedinstven pristup prema svima. Porezna uprava samo provodi zakon, a ako neke kompanije mogu to riješiti na drugi način, neka se obrate Vladi ili Parlamentu, pa neka pronađu neko rješenje. Mi ne možemo preuzimati odgovornost na sebe, pa da mi onda kršimo zakon”, istakao je Isović.

U prethodnom periodu Porezna uprava je predložila i određena zakonska rješenja, jer se jedino na taj način mogu regulisati procesi otplate duga.

“Mi ćemo 20. aprila definitivno blokirati račune javnim dužnicima, jer smo pet mjeseci čekali da se to riješi, i mi više ne želimo čekati i preuzimati odgovornost na sebe”, kazao je Isović.

Jedna od opcija je i da kompanije, koje su u mogućnosti, u zavisnosti od dugovanja, potpišu sporazum sa Poreznom upravom o otplati duga na 36 ili 60 rata, s tim da je kamatna stopa u tom slučaju 14,6 posto, što opet ne ide na ruku kompanijama koje mnogo duguju.

“Dali smo konkretne prijedloge, ali nije isplativo sa svima potpisivati takve sporazume, jer je onda kompanijama koje imaju velika dugovanja prema Poreznoj upravi bolje zadužiti se kod komercijalnih banaka i imati možda upola manju kamatnu stopu”, naglašava Isović.

Nema sumnje da će se blokiranje računa određenim javnim preduzećima negativno odraziti na njihovo poslovanje, zbog čega je upitan njihov rad općenito. Međutim, iako je prije pet mjeseci sačinjen spisak najvećih dužnika, te predloženo rješenje putem zakona, do danas ništa konkretno nije urađeno.

Ni menadžmenti javnih kompanija nisu uradili nikakve konkretne poteze, kako bi izbjegli najgori scenarij, a to je potpuno blokiranje računa, koje će se sada definitivno i dogoditi.