Porastao obim prometa najvećih svjetskih kompanija

0

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih kompanija porasla je za 1.040 milijardi dolara (pet posto) u 12 mjeseci, prema PwC ljestvici Global Top 100.

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15 posto zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove – kažu iz te kuće, i napominju da se podaci odnose na period od godine dana zaključno s martom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke firme, zahvaljujući snažnom ekonomskom okruženju.

Šire područje Kine i Evropa zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini.

Već petu godinu zaredom, kompanije iz SAD čine više od polovine (54) kompanija na popisu Global Top 100 po broju firmi s rastom od devet posto.

Američke kompanije pritom predstavljaju 63 posto ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Bregzitom, vjerovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sjedištem u Evropi. Tri evropske kompanije napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske firme na ljestvici izgubile su pet posto tržišne kapitalizacije.

U prvih deset kompanija na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke kompanije i one za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

(Blic)