Porastao izvoz municije u Tursku, SAD i Švicarsku

0

Prošla godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila je rekordna.

Izvoz je iznosio preko 240 miliona KM a uglavnom se odnosio na municiju te u znatno manjem iznosu na oružje i dijelove, kao i eksploziv.

U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije (34%) i Egipta (28%). Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm.

Pad izvoza od 8,64 posto

Saopćeno je ovo na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje koji je održan u Sarajevu s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine.

Na sastanku je razmatran i uticaj pandemije na ovu industrijsku granu. Za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske, uticaj na namjensku industriju nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu još uvijek ne primjećuje (pad izvoza -8,64% u odnosu na prvih 7 mjeseci 2019. godine).

U prvih 7 mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD-a i Švicarske, a od novih (top) tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš.

D. Hadžić