Pomorski dio Sjevernog toka gotov do kraja godine

0

Rusija je završila s polaganjem gotovo dvije trećine cijevi za gasovod Sjeverni tok 2 po dnu Baltičkog mora, izjavio je zamjenik predsjednika upravnog odbora Gazproma Oleg Aksjutin.

Završeno je približno 60 posto podmorskog dijela gasovoda“, rekao je on za ruske medije.

Podmorski dio gasovoda, kojim će se obavljati isporuka ruskog prirodnog plina do Njemačke i dalje prema drugim evropskim kupcima, trebao bi biti završen do kraja ove godine.

Predstavnik Gazproma je dodao da su podmorska i kopnena dionica gasovoda povezani na njemačkoj strani prošle godine te da je trenutno u izgradnji prijemni terminal na tom mjestu.

Na ruskom dijelu u toku su radovi na završetku kopnenih i podmorskih dionica.

Projekat Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Novi gasovod treba da omogući udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1, kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku i trebao bi biti izgrađen ove godine.

Kritičari tvrde da gasovod povećava evropsku zavisnost od Rusije, a zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnom opskrbom energentima dok je proizvodnja plina u opadanju u Evropskoj uniji.

Uslovno ga podržava Francuska, a Baltičke zemlje i Poljska ga veoma kritikuju, prenosi Al Jazeera.