Poljski milijarder preuzima 16 tržnih centara u regionu

0

Poljska kompanija Merkury Market je u završnoj fazi preuzimanja 16 tržnih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 miliona eura, potvrdio je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave kompanije Emmezeta Balkans, prenosi Jutarnji list.

Emmezeta u Srbiji u svom sastavu ima pet robnih kuća, a u 2019. godini ostvarila je prihod od 29 miliona eura.

Merkury Market osnovan je 1991, iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupovinom 18 tržnih centara Baumaxa u Češkoj.

Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju. Preuzevši Baumaxove trgovine u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li i Emmezeta doživjeti sličnu sudbinu ili će nastaviti da posluje pod sadašnjim imenom, piše zagrebački list.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierca magazin Forbes redovno ubraja među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći da je riječ o milijarderu koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno ima 20 tržnih centara samo u Poljskoj.