U Semberiji se nadaju boljoj zaradi: Napuštaju žitarice i sade maline

0

Na brežuljkastom dijelu Semberije sve izraženije je interesovanje za proizvodnju maline. Poljoprivrednici se nadaju da će im ova proizvodnja donijeti bolje rezultate od proizvodnje žitarica. Na bijeljinskoj zelenoj pijaci jedan kilogram maline, koja stiže iz Dublja u Srbiji, trenutno košta osam maraka.

Desetak kooperanata Mljekare Dule iz Dragaljevca kod Bijeljine, koji su se do sada bavili isključivo stočarskom i ratarskom proizvodnjom, zasadili su prve malinjake u jugozapadnom dijelu Semberije. Organizator proizvodnje, Mljekara Dule, koja će biti i otkupljivač maline i drugog voća, već gradi hladnjaču kako bi spremno dočekala prvu berbu maline iduće godine. Nadaju se da će do jeseni na području Semberije pod malinom biti najmanje 30 hektara oranice.

Na oranicama, gdje proizvodnja žitarica nije bila rentabilna, poljoprivrednici ovog kraja sada su zasadili malinu. Uradili su analizu zemljišta, pripremili oranice i u saradnji s organizatorom proizvodnje obezbijedili kontejnerske sadnice koje su zasadili početkom juna.

Đojo Vidović na 4,5 duluma zasadio je 5.000 sadnica. U proizvodnju je uložio oko deset  hiljada KM.

– Jedna sadnica koštala je 1,10 KM, tako da sam za sadnice dao 5.100 KM, s tim što su tu i stubovi, žica, sistem za navodnjavanje, dnevnice za radnike. Puno je uloženo – kaže Vidović, ali, puno i očekuje od roda maline.

Pionirski korak u malinarstvu napravio je i Јovo Milić iz Vršana. Malinom je zasadio šest duluma.

Planira da postavi sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrežu.

– Blizu je hladnjača, osiguran je otkup. Najesen ćemo još namiriti na jedan hektar, da zaokružimo proizvodnju – kaže Milić.

Duško Cvjetinović, direktor Mljekare Dule kaže da će tek u narednoj godini doći do  ekspanzije u sadnji maline i da bi to mogao biti za mnoge veoma unosan posao.

– Mi smo počeli sa gradnjom hladnjače, pripremamo se ozbiljno za ovaj posao. S obzirom na to da su većina poljoprivrednika početnici u proizvodnji maline, prije sadnje maline imali su stručnu obuku, a narednih mjeseci bit će organizovana i stručna predavanja – kaže Cvjetinović. (Faktor)