Poljoprivrednici prepušteni sebi čekajući da dođu na red parlamentarcima

0

Proizvođači mlijeka u Federaciji Bosne i Hercegovine, još čekaju šta će biti s obećanim poticajima za ovu godinu u iznosu od 175 miliona KM.

Naime, isplata poticaja će započeti tek onda kad Parlament Federacije BiH usvoji strategiju poljoprivrednog razvoja. S obzirom, na brojna politička previranja u parlamentarnim klupama, strategija bi mogla još dugo sačekati, a poljoprivredne farme se suočiti s gašenjima.

Poljoprivrednici iz Federacije Bosne i Hercegovine proživljavaju isti stari scenarij od prethodnih godina. Zbog kašnjenja poticaja, mnogi još ne mogu započeti proljetnu sjetvu.

Osim toga, poljoprivrednici čekaju održavanje sjednica oba doma parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu se mora naći Strategija poljoprivrednog razvoja do 2027. godine.

Međutim, sjednica još nije ni zakazana, a bez usvojene strategije, osim poticaja, nema ni programa, ni pravilnika što dovodi do još veće krize u poljoprivredi.

– Trenutno smo u šestom mjesecu dugovanja za poticaje za mlijeko. Mi smo prepušteni sami sebi. Hoće li i ova sjetva biti upitna, s obzirom da je jesenja sjetva znatno umanjena. Danas čitam da će nažalost u Unsko-sanskom kantonu proljetna sjetva će biti umanjena 60 posto – rekao je Eldin Glibanović, farmer iz Živinica.

Usvajanjem nove strategije poljoprivrednog razvoja, tvrde neki, gase se male farme, kojih je čak 75 posto u Federaciji BiH. Poljoprivrednici ističu, umjesto da se domaći proizvođači podržavaju, posebice u ovo vrijeme krize hrane, sve ih se više guši novim pravilnicima.

– Kada uzmemo i sagledamo, koliko smo davali mlijeko, koliko je sada, vidi se da je proizvodnja u drastičnom padu. Tako da ljudi odustaju od proizvodnje mlijeka, gase se farme – kaže Fedahija Hrnjić, farmer iz Sapne.

I u Kantonalnoj privrednoj komori danas su upozorili da je sasvim jasno kako će nova strategija negativno utjecati na obim proizvodnje i broj onih koji se bave poljoprivredom.

– Mi smo pokušali u nekoliko navrata to sugerirati i da ukažemo da to nije dobro kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja Federacije. Prije svega razmišljajući o Tuzlanskom kantonu zato što mi imamo dosta malih usitnjenih posjeda koji se ne vide u toj strategiji niti u ovom programu novčanih podrški koji je bukvalno napisan tako da će fizička lica nestati iz proizvodnje – navodi Suad Selimović, sekretar za poljoprivredu Kantonalne privredne komore Tuzla.

Sve ovo pokazuje kako su poljoprivrednici s razlogom zabrinuti, ali još više trebale bi biti zabrinuti institucije ove zemlje, jer gašenjem poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, slabi ekonomija, a ovako plodna zemlja postaje ovisna o drugima.

Izvor: BHRT