Policija u Srbiji uhapsila Sanjina Sefića

0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je Sanjin Sefić u rukama srpske policije.

Stefanović je dodao da će Sefić biti procesuiran u skladu sa međunarodnim propisima.

“Bićemo u kontaktu sa kolegama uz BiH kako bi što brze okončali kompletan postupak. Ljude uvijek pogode događaji poput stradanja nedužnih djevojaka u Sarajevu, ali je naša policija poslala jasnu poruku da oni koji se na bilo koji nacin ogriješe o zakon neće moći da nađu utočiste u Srbiji”, naveo je Stefanović.

Kantonalni sud u Sarajevu potpisao je naredbu za raspisivanje poternice za Sanjinom Sefićem, koji je pregazio dvije djevojke u Sarajevu i potom pobjegao u Srbiju, i rješenje o određivanju pritvora.

To je za BHRT ranije potvrdila sudija u Kantonalnom sudu Sarajevo Jasmina Begić.

Ta televizija navodi da će naredba biti proslijeđena MUP-u Kantona Sarajevo, a potom i Interpolu, koji će zatražiti od MUP-a Srbije da uhapsi i izruči Sefića Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da Sefić nije državljanin Srbije, niti na teritoriji naše zemlje ima prebivalište ili boravište.

“Pripadnici MUP-a Srbije pružiće svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima”, rekao je ministar Stefanović.

Ipak, naveo je on, treba imati u vidu da do ovog trenutka Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH nije raspisalo međunarodnu crvenu potjernicu koja je ujedno i nalog za hapšenje.

“To znači da ne postoji zakonski osnov za lišenje slobode lica koje se sumnjiči za ovo krivično djelo”, istakao je Stefanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Nemanja Pantić, načelnik Odjeljenja za medije i komunikacije MUP-a Srbije medijima u BiH je rekao da je od MUP-a Federacije BiH sinoć oko 23.45 sata dobio obavještenje da je Sanjin Sefić, prema njihovim podacima, prebjegao u Srbiju na graničnom prelazu Uvac, što je MUP Srbije, kako je rekao, potvrdio.