Pokrenuta procedura za izmjene i dopune zakona o akcizama

0
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da je Ministarstvo pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, da bi bila sprovedena ranija inicijativa o “plavom dizelu”.
“Inicijativu je podržao Savjet ministara BiH, a Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dao je pozitivno mišljenje, čime su se stekli uslovi da ova važna mjera za poljoprivrednike može uskoro biti usvojena i da u ovoj godini ili njenoj prvoj polovini poljoprivrednici mogu koristiti benefite kao oni iz drugih zemalja”, istakao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.
Napominjući da za ovu inicijativu postoji i saglasnost entitetskih ministarstava, Šarović je rekao da je njegova procjena da je trasiran put za usvajanje ovog zakona.
On je naveo da su usaglašeni prijedlozi zakona o poljoprivredi i zakon o veterinarstvu i da je proteklih sedmica riješeno u grupama šest otvorenih pitanja.
“Preostalo je da bude urađen dodatni napor i usaglašene neke odredbe Prijedloga zakona o hrani”, naglasio je Šarović.
On je najavio da bi u BiH iz Dablina 14. marta trebalo da dođe misija Komisije EU za hranu i veterinarstvo koja namjerava da do 25. marta kontroliše sistem BiH u oblasti hrane za životinje.
Prema njegovim riječima, misija bi trebalo da posjeti najmanje dvije mljekare koje imaju dozvolu za izvoz, jedan broj farmi, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih donosa BiH, entitetska ministarstva poljoprivrede i Kancelariju za veterinarstvo.
“U EU trenutno izvoze najmanje tri mljekare – `Mljekoprodukt` iz Kozarske Dubice, Mljekara Livno i `Megle` iz Bihaća. U 2015. godini BiH je izvezla mlijeko u vrijednosti od gotovo 50 miliona KM” – naveo je Šarović.
On je rekao da je iz Ambasade Turske u BiH došla informacija da je za BiH odobren izvoz od 5.700 tona mesa po uslovima koji su važili do sada, a da je na čekanju prijedlog Ministarstva ekonomije Turske za izvoz dodatnih 10.000 tona pod uslovima koji još nisu dostavljeni BiH.
“O tome ćemo narednih dana biti obaviješteni ili će to biti predmet razgovora sa turskom stranom”, istako je Šarović.