Podrška Vlade KS Inicijativi za Bjelašnicu i Igman

0

Predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, Danijela Kristić i Vibor Handžić održali su danas sastanak sa članovima Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Tema razgovora bila je pokretanje aktivnosti na poboljšanju rada ski centra i uvođenju novih sadržaja na olimpijskim planinama, te njihova implementacija kroz budžet za 2020. godinu.

Rekonstrukcija vertikalnog transporta i nabavka novih ski liftova, nova žičara na stazi Kolijevka-Kotlovi, uređenje i sanacija staza, izgradnja nove ski staze sjeverno od Kolijevke, izgradnja garaže za šestosjed neki su od kratkoročnih i dugoročnih prijedloga aktivnosti koje su menadžment JP ZOI'84 i Vlada KS već usaglasili sa Inicijativom.

Izgradnja biciklističke staze od izlaza do polazne stanice šesterosjeda kao i izgradnja dječijeg igrališta, još neki su od sadržaja koji bi upotpunili ljetni turizam, navedeno je.

Radi planiranja aktivnosti i sredstava u budžetu za 2020. godinu, dogovoreno je da će se narednih dana održati sastanak skupštinskog rukovodstva sa resornim ministrima, kao i direktorima nadležnih kantonalnih javnih preduzeća te općinskim načelnikom.

“Intencija rukovodstva Skupštine je da se kroz prijedllog Budžeta, te resorna ministarstva privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u ovoj godini pokrene implementacija aktivnosti za koje se pribave neophodne dozvole i ispune uvjeti. Sa nadležnim ministrima, direktorima JP ZOI'84 , Sarajevošuma i Uprave za šumarstvo moramo definisati procedure kao i iznos sredstava za projektne aktivnosti, te pripremu tenderske dokumentacije za idejne projkete. Neophodno je angažovati i Ekonomski institut radi izrade elaborata opravdanosti jer nemamo mnogo vremena do usvajanja budžeta”, naveo je između ostalog predsjedavajući Čelik, saopćeno je iz Press ureda Vlade KS.