Pod istragom Milorad Dodik i njegovi sin, kćerka, supruga i otac

0
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u intervjuu za agenciju Anadolija da se protiv njega, njegove supruge, sina, kćerke i oca vodi najopsežnija istraga koja ima i regionalni karakter.
Dodik je rekao da postoje konkretne stvari koje se provode i da je protiv njegove porodice pokrenuta široka vrsta istrage u mnogim institucijama u RS-u, pa čak i regionu. On je ustvrdio da je napravljen spisak, po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru kojeg SIPA traži podatke o Miloradu Dodiku, Snježani Dodik, Igoru Dodiku, Gorici Dodik i Bogoljubu Dodiku.
“Snježana je moja supruga, Igor je moj sin, Gorica je moja kćerka, a Bogoljub moj otac. Znači, protiv svih tih ljudi pokušava se vršiti haranga. Naravno da to nije jednostavno”, kaže Dodik.
Na pitanje zašto, Dodik je članovima kabineta naložio da donesu dokumente. Pred reportera AA stavlja dopise SIPA-e, koje prvi puta pokazuje javnosti i dok ih lista govori:
“Pogledajte. Svim institucijama kojima se traži. Pa će me vjerovatno optužiti da onemogućavam pravdu. Imena moje djece na tim listama za istragu. Otkuda, kako je to moguće? Kako bi ste se vi osjećali da vašu porodicu ovako pretresaju?”
“To govori o tome šta se pokušava. Zašto? Reći ću vam zašto? Dakle, krenulo se sa velikim obećanjima. Čak datim na nekim međunarodnim mjestima o tome da će ovi takozvani, a vi znate ko su oni, učiniti da se dokaže neka vrsta kriminala. Pa su pričali o Bobar banci, pa su pričali o autoputu, pa su pričali o zgradi Vlade, pa o Radioteleviziji, prevoju Čemerno, Boski, nigdje naravno ništa nisu mogli da nađu. Sada su odlučili vjerovatno da traže nešto. Pošto ništa nisu mogli da nađu, sad, guraj, traži, valjda ćemo nešto iskombinovati, pa će reći ovo ili ono. Zamislite. Ja mislim da je to najopsežnija istraga koja je ikada vođena protiv nečije porodice u BiH. Nemam ja nikakvu potrebu da tražim solidarnost sa sobom ili nešto drugo. Ali vam govorim da naravno da čovjeku nije drago da vidi da mu je porodica kompletno napadnuta. Znate, imam još troje unučadi. Možda su i njih trebali staviti. Imam dvoje koji se još nisu rodili, a trebaju ove godine da se rode. Možda su i oni na tapetu. Ja to ne znam. Ali, evo predlažem im da obuhvate sve, možda su promašili nešto da urade. To je stvar koja naravno ne daje spokojstvo čovjeku. Ako ima neko djelo, OK. Ako nema, šta je problem. Šta vi to hoćete od mene. Da držite tenziju o Miloradu Dodiku i njegovoj porodici. To je ona priča koju smo mogli da čujemo ovdje od opozicije, Dodik, ja nikada nisam komentarisao ničiju porodicu. I moja porodica je sve što imam u životu. Naravno zna se, u mom kraju, na koji način i šta je urađeno. To ne može da pojača osjećaj prema BiH. Zloupotrebe institucija sigurno će samo umanjiti značaj”, kaže Dodik po prvi put ovako detaljno i otvoreno o svom slučaju.
Pitali smo ga zašto smatra Sarajevo nesigurnim, da ga treba zaobilaziti i da li će nekim drugim povodom doći u Sarajevo kao predsjednik RS-a, nevezano za eventualni poziv Tužilaštva BiH.
“Što se tiče toga da stavimo tačku; ja nemam povjerenja u to. Mislim da oni to debelo zloupotrebljavaju. Vidljivo je na koji način zloupotrebljavaju i ne bi trebalo da budem naivan. Ako imaju nešto da me pitaju oko svega toga, daću im ovdje izjavu. Što se tiče Sarajeva koje dominira i kojim upravlja Tužilaštvo BiH i Sud BiH naravno da je ono neprihvatljivo za bilo koga. U situaciji kada dobra namjera jednoga Pavlovića da se vrati iz Trebinja u Sarajevo da da izjavu je zloupotrijebljena da ga na kaubojski način presretnu u Buni i da ga uhapse, stave lisice, da to uslikaju naravno ne govori u prilog bilo kome da ide u Sarajevo. U tom kontekstu to treba razumjeti”, rekao je Dodik.