Počinje izgradnja najvećeg mosta u BiH i regiji

0

Vlada FBiH je Javnom preduzeću Autoceste FBiH dala saglasnost za korištenje 32 nekretnine, označene kao javno dobro, na dionici autoceste Zvirovići (Međugorje) – Počitelj na Koridoru Vc uz samo rijeku Neretvu. To znači da je uklonjena i posljednja prepreka za početak izgradnje mosta „Počitelj”.

Vlada je Autocestama ove nekretnine dala bez naknade, s tim da zemljišne čestica i dalje ostaju kao javno dobro, piše Slobodna Bosna.

Most Počitelj koji se nalazi na ovoj dionici bit će dug 975 i visok 85 metara, i jedan je od najzahtjevnijih mostova na cijeloj trasi Koridora 5C. Most će iznad tla biti vgisok  100 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara.

Most Počitelj se nalazi sjeverno od mjesta Počitelj na poddionici autoceste Koridora 5C Počitelj – Međugorje i spaja dvije obale rijeke Neretve, prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste.

Poddionica Počitelj – Međugorje je ukupne dužine deset kilometara. Sredstva (100 miliona eura) za izgradnju ove dionice osigurana su kreditom Europske investicijske banke (EIB).

Prema nezvaničnim informacijama, ovu poddioniocu najvjerovatnije će gradititi građevinska firma “Hering” iz Širokog Brijega, čija je ponuda na tenderu bila najpovoljnija. Trenutno se razmatra mogućnost da izvođač radova odmah počne izgradnju mosta a da se ostatak dionice “napadne” naknadno, nakon što se okonča ekspropijacija privatnog zemljišta, što bi se trebalo desiti do konca juna.