Počinje izgradnja fabrike prvog turskog auta

0

Automobile Joint Venture Group (TOGG), konzorcij pet velikih turskih kompanija, udružio je snage u proizvodnji domaćeg automobila

Zvanična ceremonija početka izgradnje fabrike za proizvodnju prvog turskog automobila održat će se ovog mjeseca u okrugu Gemlik, na sjeverozapadu turske pokrajine Bursa. Ceremoniji će prisustvovati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan, najavio je predsjednik Saveza komora i robnih razmjena Turske (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu.

Državno ministarstvo za životnu sredinu i urbanizaciju je početkom juna odobrilo Procjenu utjecaja na životnu sredinu (EIA) za ovo postrojenje automobila.

Očekuje se da će fabrika koštati oko 22 milijarde TL (3,7 milijardi USD) i da će imati kapacitet za proizvodnju prosječno 175.000 vozila godišnje nakon što radovi budu završeni.

U junu 2018. godine pet industrijskih giganta – Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell i Zorlu Holding – kao i krovna organizacija TOBB udružili su se u stvaranju prvog turskog automobila.

Dugi put zemlje za proizvodnju u potpunosti domaćeg automobila završio je 27. decembra prošle godine predstavljanjem prototipa na velikoj ceremoniji u gradu Gebze na sjeverozapadu.

Erdoğan je tada predstavio prototipe SUV-a i limuzine, oba u potpunosti električna modela i C-segment model.

TOGG će do 2030. godine napraviti pet različitih modela – SUV, sedan, C-hatchback, B-SUV i B-MPV.

D. Hadžić