Počinje gradnja prvih objekata u Poslovnoj zoni Kreka – Sjever

0

„Koala automotive”, „Progetti Bosnia” i pekara Kabil prve su firme koje će uskoro početi sa izgradnjom novih objekata u Poslovnoj zoni Kreka – Sjever u Tuzli.

Ovo je projekat o kojem se uveliko govori već pune dvije godina i koji će uskoro početi da poprima stvaran oblik. Prve tri firme već su dobile pravo da uđu u ovu zonu i počnu pripreme za polaganje temelja, javlja RTV Slon.

Gradsko vijeće Tuzla obavezalo je poslodavce koji će graditi svoje objekte u ovoj poslovnoj zoni da na svakih 100 metara kvadratnih parcele moraju zaposliti jednog radnika. To znači da je za ove tri parcele potrebno da se uposli 96 radnika.

Ono što su naša saznanja, obzirom da se radi o veoma respektabilnim firmama jeste da će biti preko 400 zaposlenih na ove tri parcele, što je nama jako bitan pokazatelj, obzirom da je studija izvodljivosti za ovu poslovnu zonu rekla da za ukupno 29 parcela treba da bude oko 1200 radnih mjesta. Mi ćemo sa samo tri obezbjediti jednu trećinu, što govori dodatno da je ova poslovna zona izuzetno uspješna, tvrdi Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Investitore u ovoj zoni očekuje završena putna i komunalna infrastruktura, ali i ubrzana procedura nabavke svih pratećih dozvola za gradnju.

Vlasnik parcela ostaje Grad Tuzla, a firme zemljište dobijaju u zakup na 40 godina uz plaćanje mjesečne nadoknade od samo 30 KM za parcele na kojima će imati mogućnost graditi objekte veličine i do 1.000 metara kvadratnih.

To je prvi put u historiji možda BiH i regiona da se za privrednike donosi ovakva odluka. Prvi put neko primjenjuje ovakvu odluku, tvrdi Mensur Alić, vijećnik Tuzlanske alternative u Gradskom vijeću Tuzla.

Nova javna licitacija je u toku, a interesovanje privrednika ni ovaj put nije izostalo. Izgradnja prvih objekata trebala bi početi već polovinom narednog mjeseca, a ugovorom su privrednici obavezani da sa gradnjom i zapošljavanjem radnika završe nakon 12 mjeseci.