Početak suđenja Radončiću 30. marta

0

Sud BiH zakazao je za 30. mart početak suđenja u predmetu “Fahrudin Radončić i drugi”, potvrdio je Radončićev advokat Asim Crnalić.

On je istakao da nije lično obaviješten o početku suđenja, ali da je to saznao prilikom današnje posjete Radončiću u pritvoru, jer je njegov branjenik dobio poziv za glavnu raspravu za 30. mart u 13 časova. Crnalić je istakao da će Radončićeva odbrana tražiti da umjesto glavne rasprave bude održana statusna konferencija na kojoj bi trebalo raspraviti nesporne stvari, raspored suđenja i druga bitna pitanja. Prema njegovim riječima, Radončićevo zdravstveno stanje nije dobro, jer nisu dobri srčani parametri, EKG je loš, ima povišen pritisak i velik raspon između gornjeg i donjeg pritiska.

Optužbe Radončić se sredinom marta izjasnio da nije kriv, a nešto ranije su to učinili i drugooptuženi Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić. U optužnici se navodi da je Radončić rukovodio organizovanom grupom ljudi koji su od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili niz krivičnih dijela.

Radončić je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Dautbašić je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Šahmanova je optužena za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa, a Hadžijahić za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.