Počelo suđenje bivšim menadžerima VW-a

0

Šest godina nakon što je izbio skandal s emisijom ispušnih plinova Volkswagena, četvorici bivših menadžera i inženjera VW -a u četvrtak je u njemačkom gradu Braunschweigu počelo suđenje zbog sudjelovanja u globalnoj prijevari.

Optuženici se prema optužnici, uz ostalo, terete za trgovačku prijevaru i utaju poreza zbog instaliranja manipuliranog softvera na milione automobila, u prvom takvom kaznenom predmetu protiv šefova VW -a u Njemačkoj, prenosi agencija Hina.

Softver koji je bio ugrađivan u njihova vozila omogućio je da su se VW-ova  vozila, iako su ispuštala višestruko veće vrijednosti štetnih ispušnih plinova od dopuštene, u laboratorijskim ispitivanjima činila čistijima od ostalih automobila.

Tužitelji su na prvom ročištu rekli da su ne samo vodeći inženjeri, već i menadžeri srednje razine i bivši članovi uprave znali za pokušaj prijevare vlasti u Sjedinjenim Državama, gdje je prevara prvi put izašla na vidjelo u septembru 2015. 

Optuženici su se suglasili prikriti postojanje navedenog softvera od regulatora zaštite okoliša u Sjedinjenim Državama, ustvrdili su tužitelji. 

Volkswagen je od tada isplatio milijarde odštete vlasnicima VW dizel vozila širom svijeta koji navode da ih je kompanija lagala o utjecaju njihovih vozila na okoliš.

VW je bio poduzeo veliku reklamnu kampanju u SAD -u kako bi promovirao svoja vozila s “čistim dizelom”.

Neposredno prije početka suđenja, sud u Braunschweigu donio je odluku da će postupak protiv bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna biti predmet “odvojene rasprave i odluke”.

Winterkorn, u dobi od 74 godine, pati nakon operacije od zdravstvenih problema. Javno tužiteljstvo uložilo je žalbu na takvo razdvajanje postupka. Winterkorn je odstupio s dužnosti ubrzo nakon izbijanja skandala.

Bez obzira na ishod žalbe, očekuje se dugotrajno suđenje. Trenutno se predviđa da će  suđenje trajati 133 dana, što znači da će se vjerojatno odužiti do ljeta 2023. 

Budi li osuđeni, optuženima prijeti kazna zatvora od najmanje šest mjeseci do 10 godina.