Počela gradnja vjetroparka Ivan Sedlo

0

Počeli su prioremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo. Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM uvodi Sarajevo u zajednicu proizvođača zelene energije, a očekuje se da će radovi biti završeni u narednih godinu i po dana. Ovo je prvi vjetropark na području Kantona Sarajevo a biće izgrađen na području Općine Hadžići.

Na Ivan-sedlu danas je zvanično počela gradnja vjetroparka Ivan-sedlo, prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo.

Tim povodom, predstavnici investitora kompanije “Suzlon BH” organizovali su press konferenciju kojoj su prisustvovali i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović i Samir Omerović, direktor kantonalnog preduzeća “Sarajevo – šume”.

Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo proizvodit će oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje, a zadovoljit će oko 6% potreba za električnom energijom Kantona.

Njenom izgradnjom stvaraju se preduslovi za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14% potreba Kantona Sarajevo.

– Moramo se fokusirati na ovakve i slične velike investicije koje će garantirati napredak i razvoj našeg društva, ali nikako samo na nivou jednog kantona. Ako želimo istinski rast privrede i kvaliteta života, ona država mora imati veći priliv velikih investicija. Zato je potrebno obezbijediti uvjete od kojih je najvažnije poboljšanje zakonske infrastrukture koja će ubrzati i olakšati administrativne procedure investitorima i otvoriti put investicija u našu zemlju. Mi smo izmijenili Zakon o koncesijama, a ove godine po prvi put u budžet smo uvrstili istraživanje koncesionih polja s ciljem boljeg upravljanja prirodnim dobrima i transparentnije dodjele koncesija potencijalnim investitorima. Radimo na poboljšanju. Na kraju, ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije nisu samo uvođenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja, nego i strateški važno pitanje za državu i nacionalnu stabilnost, kao i energetsku nezavisnost – kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.