Počela rehabilitacija puta Nevesinje – Mostar

0

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Davor Kostrešević ozvaničili su početak rehabilitacije puta Nevesinje-Mostar, od entitetske linije do Nevesinje, u dužini od 10,7 kilometara, a vrijednost radova je 3,3 miliona KM.

Ćorić je izrazio nadu da će u idućoj godini biti još investicija u putnu infrastrukturu na području Hercegovinine, u skladu sa kapacitetima i mogućnostima Vlade RS i “Puteva Republike Srpske”.

– Uvijek se vrše procjene na osnovu protoka saobraćaja na putevima i na osnovu toga se prave planovi za narednu godinu. Mislim da je sljedeći projekat u Hercegovini dionica puta Ljubinje-Žegulja, zatim obilaznica oko Trebinja, i put od Nevesinja do Gacka se morati raditi – izjavio je novinarima Ćorić, prenosi Srna.

On kaže da su mnogo veće potrebe stanovništva nego što su realne mogućnosti, te izrazio nadu da će građani imati dovoljno strpljenja.

Govoreći o projektu, Kosešević je naveo da se radi o rehabilitaciji putne komunikacije do linije sa Federacijom BiH, u dužini od oko 11 kilometara.

– Vrijednost ovoga projekta je 3,3 miliona KM u obimu da se zadržava postojeći profil putne komunikacije, ali se uključuje i obnova kompletne i horizontalne i vertikalne signalizacije. Vršiće se i obnova odbojne ograde, periodično sa ivičnjacima, kompletna odvodnja i zaštita mrežama od erozije – pojasnio je Kostrešević.

On je naveo da je rok završetka ostavljen fleksibilan, ali da se očekuje da radovi budu završeni za godinu dana.

Kada je u pitanju rehabilitacija ili rekonstrukcija ostalih puteva u Hercegovini, Kostrešević je rekao da se u narednoj godini očekuje veći investicioni ciklus i da će se raditi shodno mogućnostima i potrebama.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da će ovaj projekat značiti mnogo za sve koji prolaze tim putem.

– Radi se o saobraćajnici koja je najfrekventnija u Hercegovini. Tu svaki dan prolazi više od 1.000 vozila. Naša kompletna privreda je uključena na ovu saobraćajnicu, a ona vodi i na budući autoput 5C koji ide kroz cijelu BiH. Ovo je značaj za našu privredu, trgovinu i građane koji žive u Nevesinju, a rade u Mostaru – rekao je Avdalović.

Na početak radova, kako je naveo, čekalo se dugo jer su procedure javnih nabavki oduže.